Nagy bejelentést tett az Agrárkamara a tagdíjakról: ezt minden gazdának tudnia kell

Nagy bejelentést tett az Agrárkamara a tagdíjakról: ezt minden gazdának tudnia kell

agrarszektor.hu
2023. június 1-jén megkezdődött a tagdíj-megállapítási időszak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál (NAK). A köztestület országos küldöttgyűlésének döntése értelmében a tavalyi 1 milliárd Ft-os keret után idén újabb, közel 2 milliárd Ft összegű tagdíjkedvezményt nyújt a NAK tagsága számára.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

2023. június 1-től július 14-ig tart a tagdíj-megállapítási időszak az árbevétel alapú tagdíjat fizető magánszemélyek (őstermelők és egyéni vállalkozók), illetve gazdálkodó szervezetek számára a Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál. Az idei évben már az új tagdíjstruktúra szerint történik a tagdíjak számítása - írja közleményében a NAK. A NAK országos küldöttgyűlése tavaly döntött a tagdíjrendszer átalakításáról. Az új szabályozás szerint az árbevételük alapján fizető tagok esetben az éves minimum tagdíj az előző évi bruttó havi átlagkereset 1 százaléka (ezer Ft-ra kerekítve), az éves maximum tagdíj pedig az előző évi bruttó havi átlagkereset négyszerese (50 ezer Ft-ra kerekítve). A minimum és a maximum tagdíj között a korábbi sávos rendszer helyett egy arányosabb teherviselést jelentő, lineáris, a gazdasági teljesítményt lekövető rendszer lépett életbe: a tagok egyöntetűen éves árbevételük 1,9 ezrelékét fizetik éves tagdíjként. Ennek köszönhetően a jövőben nem fordulhat elő például az, hogy ha valamely tag árbevétele akár 1 Ft-tal is átlépi a korábbi III. tagdíjsáv felső határát (az 50 millió Ft-ot), akkor éves tagdíja az 5-szörösére, 30 ezer Ft helyett 150 ezer Ft-ra nő. A Központi Statisztikai Hivatal által a 2022-es évre közzétett bruttó havi átlagkeresettel, 515.800 Ft-tal számolva a tagdíj minimum összege 5.000 Ft/év, maximum összege pedig 2.050.000 Ft/év lenne idén kedvezmények nélkül.

A tagdíjrendszer átalakítására azért volt szükség, mert a 10 éve változatlan tagdíjminimum (évi 2.000 Ft) és tagdíjmaximum (évi 1.000.000 Ft) fokozatosan „elinflálódott”. Az elmúlt 10 évben a minimálbér és a bruttó havi átlagkereset több mint a duplájára emelkedett. Az új, évi 5000 Ft-os minimum tagdíj reálértéken megegyezik a 10 évvel ezelőtti évi 2000 Ft-tal, a minimum tagdíj 10 éve is és most is a minimálbér kb. 2 %-át teszi ki. Fontos megjegyezni azt is, hogy a háború következtében elszabadult energiaárak, valamint a magas infláció jelentősen növelte a mintegy 600 fővel és 1000 ügyfélszolgálati hellyel működő falugazdász-hálózat fenntartásának, működtetésének költségeit. A Közös Agrárpolitika változása miatt pedig egyre több feladat hárul a Kamarára, hiszen a támogatási rendszer a korábbinál jóval bonyolultabb lett. Ahhoz, hogy a gazdák maradéktalanul le tudják hívni az őket megillető támogatásokat, a Kamara hálózatát fejleszteni kell, ennek viszont komoly költségei vannak.

A NAK árbevétel alapú tagdíjat fizető tagja vagy képviselője 2023. június 1-től tekintheti meg a Kamara portáljáról (www.nak.hu) bejelentkezést követően elérhető e-Iroda fiókjában a NAK által számára megállapított 2023. évi tagdíjat. Az adatok módosítására és a további, a korábbi évekből már ismert kedvezmények pótlékmentes igénybevételére a tagdíj-megállapítási időszak végéig, 2023. július 14-ig van lehetőség. Azok a NAK által megállapított tagdíjak, amelyeknek eddig az időpontig sem az elfogadásuk, sem a korrekciójuk nem történik meg, a NAK Alapszabálya értelmében elfogadottnak minősülnek. A tagdíj megfizetésének határideje szintén 2023. július 14.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?