Váratlan fordulat: kiderült, mikor kerülhet pont a fúrt kutak ügyére

Váratlan fordulat: kiderült, mikor kerülhet pont a fúrt kutak ügyére

agrarszektor.hu
A következő szakaszába szakaszába lépett a fúrt kutakkal kapcsolatos törvényalkotás. Erről Font Sándor, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnöke számolt be, aki azt is elmondta, hogy a bizottság már tárgyalja a törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványokat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Hamarosan pont kerülhet a fúrt kutak ügyének a végére. Font Sándor, országgyűlési képviselő a közösségi oldalán jelentette be, hogy ha minden az elképzelések szerint halad, a "következő hetek egyikében" megszavazhatja a parlament a fúrt kutak helyzetét rendező törvényjavaslatot - olvasható az Infostart oldalán. A törvényjavaslat a 2024. január 1. előtt engedély nélkül létesített, 50 méternél nem mélyebb és az első vízzáró réteget nem érintő háztartási kutakat, valamint a mezőgazdasági öntözési célú kutakat teljes körűen mentesíti az engedélyezési kötelezettség alól (kútamnesztia). Vagyis ezek a kutak a törvény hatályba lépését követően jogszerűen létesítettnek minősülnek, függetlenül attól, hogy mikor ásták vagy fúrták őket. Az Agrárszektor korábban összegyűjtötte, mi történt a háztartási és mezőgazdasági öntözési célú kutakkal az elmúlt években:

EZ IS ÉRDEKELHET

A törvénymódosítás a háztartási kutak létesítését és üzemeltetését is könnyítené azzal, hogy a vízvédelmi szempontból érzékeny vízkészletet érintő területen az 50 méteres mélységet és az első vízzáró réteget el nem érő háztartási kút létesítését, üzemeltetését és megszüntetését az engedélyköteles körből átsorolja bejelentés-kötelessé. A törvénymódosítás egyidejűleg a jegyzői engedélyezés alá tartozó azon háztartási kutaknál, amelyek nem érintenek érzékeny vízkészletet, ötven méternél nem mélyebbek és az első vízzáró réteget nem érik el, a jövőre vonatkozóan megszünteti az engedélyezési kötelezettségét. Font Sándor, közzétett videójában 500 ezerre becsüli azon kutak számát, amelyek tulajdona most jelentős engedményt kap.

A baon.hu korábban tételesen is pontokba szedte az új szabályozást. Ami a 2024. január 1. után létesítendő kutakat illeti, ezeknél az alábbi négy verzió lehetséges:

1. A háztartási kutaknál (talpmélysége az ötven métert nem haladja meg, és az első vízzáró réteget nem éri el, és a vízkivétel nem haladja meg az évi 500 köbmétert):

  • ha a létesítés helye szerinti település kockázatmentesnek minősül a 2023. augusztus 31-ig elkészülő vízkészletvédelmi- országtérképen, akkor minden engedély nélkül létesíthető a kút,
  • ha a létesítés helye szerinti település kockázatosnak minősül a 2023. augusztus 31-ig elkészülő vízkészletvédelmi- országtérképen, akkor a megvalósítást be kell jelenteni a területileg illetékes vízügyi hatósághoz.

2. A gazdasági célú (külterületi) öntöző kutaknál:

  • ha a létesítés helye szerinti település kockázatmentesnek minősül a 2023. augusztus 31-ig elkészülő vízkészletvédelmi- országtérképen, és a kút talpmélysége az ötven métert nem haladja meg, akkor bejelentést kell tenni a Nemzeti Földügyi Központhoz a kút létrehozásáról,
  • ha a létesítés helye szerinti település kockázatosnak minősül a 2023. augusztus 31-ig elkészülő vízkészletvédelmi- országtérképen, vagy a kút talpmélysége meghaladja az ötven métert, akkor le kell folytatni a vízjogi engedélyezési eljárást az illetékes hatóságnál.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?