A gazdák megélhetésébe kerülne a rossz viszony Kínával

A gazdák megélhetésébe kerülne a rossz viszony Kínával

agrarszektor.hu
Az amerikai mezőgazdaság nem engedhet meg magának egy Kínával kialakuló kereskedelmi háborút - írja a Newsweeken megjelent véleménycikkében David L. Ortega a Michigani Állami Egyetem Mezőgazdasági, Élelmiszer- és Erőforrás-gazdaságtan Tanszékének docense. A szakember szerint Kína az Egyesült Államok agráriumának éltető eleme, a kölcsönös bizalmatlanság, a vámok pedig farmerek ezreinek megélhetését veszélyezteti.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az amerikai mezőgazdaság válaszúthoz érkezett. Mivel a gazdáink még mindig az elmúlt évek pénzügyi zavarai miatt szenvednek, a Kínával való újabb gazdasági konfliktus kilátásba helyezése tarthatatlan

- Írja a szakember véleménycikkében.

2018 és 2020 között az amerikai gazdáknak pusztító veszteségekkel kellett szembenézniük a Kínával fennálló kereskedelmi konfliktus miatt. Ebben az időszakban a Kínába irányuló amerikai mezőgazdasági export zuhant, a veszteségek meghaladták a 25 milliárd dollárt.

A Kínába irányuló exportjuk a 2017-es 12,2 milliárd dollárról 2018-ban mindössze 3,1 milliárd dollárra esett vissza. Ez a visszaesés arra késztette a szója vetésterületének 15 százalékos csökkentését 2019-re, mivel a gazdálkodók alkalmazkodtak az új gazdasági környezethez.

Kína nem csak egy vevő

Kína nem csupán kereskedelmi partner; az amerikai mezőgazdaság számára életmentő. Az ország 2023-ban az amerikai agrárexport legnagyobb piacává lépett elő, több mint 28 milliárd dollár összértékkel. Az olyan kulcsfontosságú áruk, mint a szójabab, a kukorica, a marhahús, a gyapot, a sertéshús, a baromfi és a tejtermékek alkotják e kereskedelmi kapcsolat gerincét. Ahogy Ortega a cikkben fogalmaz:

Ez az export több, mint számok a mérlegben; amerikai gazdák ezreinek megélhetését jelenti.

A korábbi kereskedelmi konfliktus arra késztette Kínát, hogy alternatív forrásokat keressen mezőgazdasági szükségletei kielégítésére - ez a változás tartós következményekkel járt az amerikai exportőrökre nézve. Az első fázisú megállapodás, amelynek célja az volt, hogy növelje Kína mezőgazdasági vásárlásait az Egyesült Államokból, elmaradt a várakozásoktól. Kína kötelezettségvállalásait 2021 végére csak részben teljesítette. Az amerikai kormány a piackönnyítési programmal válaszolt, amely 23 milliárd dollár szövetségi támogatást nyújtott az érintett mezőgazdasági termelőknek, és ennek költségeit az adófizetőknek kellett viselniük.

EZ IS ÉRDEKELHET

A vámok tévutat jelentenek

Az amerikai farmerek, akik még mindig lábadoznak a legutóbbi kereskedelmi konfliktusból és a világjárvány-korszak zavaraiból, nem engedhetnek meg maguknak egy újabb gazdasági zűrzavart - írja a szakértő.

EZ IS ÉRDEKELHET

A fokozódó kereskedelmi feszültségek hatása nem korlátozódna a mezőgazdasági ágazatra. A hullámhatások az egész amerikai gazdaságban visszhangra találnának, és súlyosbítanák az inflációt. A magasabb vámok az áruk és szolgáltatások árának növekedését eredményeznék, ami még nagyobb nyomást gyakorolna a háztartások költségvetésére egy olyan időszakban, amikor sok amerikai már így is megnövekedett költségekkel szembesül.

Diplomáciai megoldás kell

A legutóbbi kereskedelmi konfliktust követően az Egyesült Államok mezőgazdasági vezetői mély aggodalmuknak adtak hangot a bizalom és a stabilitás romlása miatt Amerika és Kína kapcsolatában. Sokan érthető módon óvatosak Kína államilag ellenőrzött kereskedelmi gyakorlataival és vásárlási szokásainak kiszámíthatatlanságával kapcsolatban. A szellemi tulajdon ellopásával kapcsolatos kérdések és az amerikai mezőgazdasági földterületek kínai tulajdonlásával kapcsolatos túlzó aggodalmak tovább bonyolítják ezt a kapcsolatot. Ortega leszögezi:

A Kínával való gyümölcsöző kereskedelmi kapcsolatok helyreállítása kulcsfontosságú az amerikai mezőgazdaság jövője szempontjából. A kínai piac a 2018-as kereskedelmi konfliktus előtt az amerikai mezőgazdasági termékek egyik feltörekvő célpontja volt.

Az exportpiacok diverzifikálásába való befektetés szintén alapvető fontosságú. A más nemzetekkel való kereskedelmi kapcsolatok erősítése segíthet csökkenteni a kereskedelem egyetlen országtól való függőségét, és lehetővé teszi, hogy a mezőgazdasági ágazat jobban ellenálljon a jövőbeli globális piaci zavaroknak.

Az amerikai mezőgazdaság jövője sarkalatos ponton áll. Az előre vezető útnak arra kell összpontosítania, hogy stabilitást és növekedést biztosítson az amerikai gazdák számára, ahelyett, hogy kitenné őket egy újabb kereskedelmi háború bizonytalanságainak. Gazdáink olyan politikát érdemelnek, amely támogatja megélhetésüket és biztosítja mezőgazdasági ágazatunk prosperitását - írja a szakember véleménycikkében.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 30. 14:02