Fontos döntést hozott az Európai Bizottság: ezt jó, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu2024. július 2. 14:34

Váratlan döntést hozott az Európai Bizottság a géntechnológiával módosított növények uniós felhasználásával kapcsolatban. A Bizottság 2024. július 2-án kiadott közleménye szerint két géntechnológiával módosított kukorica élelmiszerként és takarmányként való felhasználására adott ki engedélyt, valamint megújította egy másik, szintén ilyen kukorica felhasználási engedélyét.

2024. július 2-án az Európai Bizottság engedélyezéste két géntechnológiával módosított kukorica élelmiszerként és állati takarmányként történő felhasználását, egy harmadiknak pedig megújította a már meglevő engedélyét - olvasható az Európai Bizottság hivatalos oldalán. Fontos megjegyezni, hogy a Bizottság határozatai csak azt teszik lehetővé, hogy ezeket a géntechnológiával módosított kukoricákat élelmiszerekben és takarmányokban való felhasználás céljából behozzák, azt viszont nem, hogy az EU-ban termesszék. Ezek a kukoricák átfogó és szigorú értékelési eljáráson mentek keresztül, amely biztosítja az emberi és állati egészség, valamint a környezet magas szintű védelmét. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) kedvező tudományos értékelést adott ki, amelyben megállapította, hogy ezek a géntechnológiával módosított kukoricák ugyanolyan biztonságosak, mint hagyományos társaik.

Az engedélyek 10 évig érvényesek, és minden, e géntechnológiával módosított növényekből előállított termékre az EU szigorú címkézési és nyomonkövethetőségi szabályai vonatkoznak. A Bizottságnak jogi kötelessége volt dönteni ezekről az engedélyekről, miután a tagállamok az Állandó Bizottságban és az azt követő Fellebbviteli Bizottságban sem az engedélyezés mellett, sem ellene nem értek el minősített többséget.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
kukorica, gmo, európai-bizottság, engedély, európai-unió, engedélyezés, élelmezés, takarmányozás, bizottság, génmódosítás,