2024. szeptember 19. csütörtök Vilhelmina
Ezt sok gazdának el kell intéznie szeptemberben: mindjárt lejár a határidő

Ezt sok gazdának el kell intéznie szeptemberben: mindjárt lejár a határidő

agrarszektor.hu
Szeptember hónapra is akad adminisztratív tennivalója a gazdálkodóknak. Emellett bizonyos határidők betartására is ügyelni kell, például aszály esetén a kárbejelentést szeptember 30-ig kell megtenni az MKR felületen, illetve a kárenyhítési hozzájárulást szeptember 30-ig kell megfizetni az agrárkár-enyhítési szerv számlájára úgy, hogy azon a napon a befizetés már jóváírásra kerüljön.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 22-ig!

Az AÖP extenzív gyepek legalább évi egyszeri kaszálása gyakorlat keretében az extenzív gyep évi egyszeri kaszálását szeptember 30.-ig meg kell valósítani. Fontos ez a dátum, hiszen a TMR az idén már kifejezetten figyeli a kaszálások megvalósulásának tényét - írja a NAK. A Feltételesség esetében, ha a HMKÁ8 előírásban szereplő nem termelő tájképi elem és terület minimális arányának fenntartása keretében a mezőgazdasági üzem szántóterületének 4%-át ökológiai másodvetéssel tervezi a gazdálkodó, úgy azt október 1-ig a rendelet mellékletében szereplő legalább 2 faj keverékévek el kell vetni, s a vetés tényét 15 napon belül be kell jelenteni az EK felületre. Az ökológiai másodvetést legalább 60 napig a területen kell hagyni, de ha lehet maradjon tovább talajtakarónak is.

Ugyancsak a Feltételesség ezen előírásához kapcsolódik az, hogy amennyiben a fenti 4 %-ot évelő nitrogénmegkötő növénnyel teljesíti a gazdálkodó, úgy annak a területen kell lennie szeptember 30-ig. Ugyanez a szeptember 30. időpont a Feltételességben még a talajtakarás (HMKÁ6) esetében is lényeges, hiszen ezen időpontig biztosítani kell a talaj takarását növény vagy tarló fennhagyásával, őszi vetéssel, másodvetéssel. Ettől eltérni csak az őszi vetés előtti 30 napban lehet annak érdekében, hogy a vetés előtti talajmunkák elvégzésre kerülhessenek. Ez évben már a Feltételesség vetésváltás előírása kiváltható a terménydiverzifikációval is (HMKÁ7), mely esetben a növénytermesztés diverzifikációja tekintetében különböző növénykultúrák arányának kiszámítása során az a növény számít, amelyik május 1. - szeptember 30. között tovább a területen van.

Másik fontos dátum, hogy amennyiben az AKG/ÖKO ültetvény esetében kivágást és újratelepítést tervezünk, azt csak október 1. után tegyük meg - bár ez már általános szabály. A kivágás és újratelepítés tényét nem kell bejelenteni a Kincstár felé. Ültetvény kivágása és újratelepítése kizárólag a teljes KET-en lehetséges, továbbá lényeges, hogy a kivágott ültetvény és a még ebben az évben újratelepíteni kívánt ültetvény ültetvénycsoportja ne térjen el egymástól, mert az súlyos szankciót von maga után.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 18. 14:59