Brüsszel nekiment a magyar kiskeradónak

agrarszektor.hu2024. október 3. 13:04

A magyar kiskereskedelmi szektor adózási rendszere nincs összhangban az EU működéséről szóló szerződésben rögzített letelepedési szabadság elvével - közölte az Európai Bizottság. Brüsszel álláspontja szerint az adóztatás komoly aggályokat vet fel, mivel a rendszerben rejlő különbségtétel jelentős versenyhátrányt okoz a külföldi irányítású vállalkozásoknak.

 

- közölte az Európai Bizottság. Hozzátették: a probléma gyökere a kiskereskedelmi adózás jelenlegi struktúrájában rejlik.

Ezzel szemben a hasonló méretű, de franchise-rendszerben működő hazai kiskereskedők, akik saját márkanevük és logójuk alatt tevékenykednek a magyar piacon, mentesülnek ezektől a magasabb adóterhektől.

Ennek oka, hogy az ő árbevételüket adózási szempontból nem konszolidálják. Brüsszel megjegyzi azt is:

Az ügy rávilágít arra, hogy sürgős szükség van a magyar kiskereskedelmi adózási rendszer felülvizsgálatára és az EU-s normákhoz való igazítására. Ez nem csak jogi kötelezettség, de a tisztességes verseny és a gazdasági fejlődés szempontjából is kulcsfontosságú lépés lenne.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
eu, adó, európai-bizottság, brüsszel, európai-unió, kiskereskedelem, élelmiszer-kiskereskedelem, uniós-szabályozás, különadó, kiskereskedő,