Nálad is van otthon ilyen élelmiszer? Akkor ezzel jó, ha tisztában vagy

agrarszektor.hu2024. október 12. 15:32

Az Európai Bizottság új szabályozása nyomán változások történtek bizonyos élelmiszer-adalékanyagok tekintetében. Az új szabályozások 2025. április 27-én lépnek életbe, az ez idő előtt jogszerűen forgalomba hozott adalékanyagok a készletek kimerüléséig hozzáadhatók az élelmiszerekhez - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

A Bizottság EU 2024/2597 rendelete módosítja bizonyos élelmiszer-adalékanyagok felhasználását és specifikációit. A szorbinsav (E 200), kálium-szorbát (E 202) és propil-gallát (E 310) esetében szigorúbb tisztasági követelmények lépnek érvénybe, különösen a mérgező elemek felső határértékeinek csökkentése és a cink határértékének bevezetése tekintetében. Emellett a szorbinsavat és kálium-szorbátot új felhasználásra engedélyezik gyümölcsízesítésű, vízalapú zselatindesszertekben, mivel ezek a termékek mikrobiológiai romlásra hajlamosak. Az új szabályozások 2025. április 27-én lépnek életbe.

A 2025. április 27. előtt jogszerűen forgalomba hozott szorbinsav (E 200), kálium-szorbát (E 202) és propil-gallát (E 310) élelmiszer-adalékanyagok az 1333/2008/EK rendelet II. és III. mellékletének megfelelően a készletek kimerüléséig hozzáadhatók az élelmiszerekhez. A szorbinsavat (E 200), kálium-szorbátot (E 202), illetve propil-gallátot (E 310) tartalmazó, 2025. április 27. előtt jogszerűen forgalomba hozott élelmiszerek minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idejük lejártáig forgalomban maradhatnak.

Az Európai Bizottság (EU) 2024/2608 rendeletének módosításai két élelmiszer-adalékanyag, a porított cellulóz (E 460(ii)) és a glükono-delta-lakton (E 575) érleletlen, kenhető lágysajt-termékekben való felhasználására vonatkoznak. A porított cellulóz stabilizálószerként működik, megakadályozva a savó elválását a sajttermékek alvadékától, míg a glükono-delta-lakton szabályozza a sajt pH-értékét, segítve a savanyítás folyamatát tejsavbaktériumok nélkül. Mindkét anyag felhasználása a gyártási folyamat hatékonyságának növelését eredményezi, kevesebb nyersanyagot, energiát és időt igényelve.

Az 1333/2008/EK rendelet II. melléklete értelmében a porított cellulóz (E 460(ii)) és a glükono-delta-lakton (E 575) élelmiszer-adalékanyagként való felhasználása az élelmiszerek széles köre tekintetében engedélyezett volt ezidáig is. Ezen anyagok érleletlen, kenhető lágysajt-termékekben való felhasználásának a 01.7.6. „Sajttermékek (kivéve a 16. kategóriába tartozó termékeket)” élelmiszer-kategória tekintetében történő engedélyezése történt a rendelet keretein belül.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
élelmiszer, európai-bizottság, élelmiszeripar, rendelet, élelmiszerbiztonság, szabályozás, uniós-szabályozás, bizottság, adalékanyag, adalék, jogszabálymódosítás, jogszabályváltozás,