Óriási változás jön rengeteg növényvédő szernél 2025-ben

agrarszektor.hu2024. október 13. 12:29

Az Európai Bizottság három határozatában is módosította az egyes növényvédőszer-maradékokra vonatkozó határértékeket. A módosított határértékek 2025. április 28-tól lépnek hatályba - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

Az Európai Bizottság (EU) 2024/2609 rendelete a napropamid, piridaben, és tebufenpirad tekintetében tartalmazza a növényvédőszer-maradékokra vonatkozó szermaradék-határértékek (MRL-ek) módosítását, különböző termékekben, például gyümölcsökben, fűszernövényekben és állati eredetű élelmiszerekben. A napropamid esetében bizonyos gyümölcsökre és fűszernövényekre vonatkozó MRL-eket fenntartottak, más esetekben, ahol hiányosak voltak az adatok, a határértékeket a kimutatási szintre csökkentették. A piridaben esetében néhány gyümölcsre és állati termékre vonatkozó MRL-eket csökkentették, másokat fenntartottak. A tebufenpirad tekintetében a sárgabarack, őszibarack, és csemegeszőlő MRL-jeit csökkentették, míg egyéb termékekben fenntartották a meglévő határértékeket.

A rendelet nem alkalmazandó azokra a termékekre, amelyeket az új MRL-ek érvénybe lépése előtt hoztak forgalomba az Unióban, és amelyek esetében a fogyasztók magas szintű védelme továbbra is biztosított. Ez minden termékre vonatkozik, a csemegeszőlőben, illetve annak felületén található tebufenpiraddal kapcsolatos rendelkezések kivételével, mivel a jelenlegi MRL-rel nem zárható ki az akut referenciadózis túllépése.

A Bizottság (EU) 2024/2612 rendelete a flonikamid, klopiralid és difenokonazol esetében tartalmaz szermaradék-határérték módosítást, különböző növényi és állati eredetű termékekben, továbbá a kitozán, a zsírsavak desztillációs maradéka, a hidrolizált fehérjék és a lavandulil-szenecioát esetében megállapítja, hogy nincs szükség MRL-ek meghatározására, mivel ezek kis kockázatú hatóanyagok, és nem jelentenek veszélyt a fogyasztókra.

 

A Codex Alimentarius Főbizottság új maximális szermaradék-határértékeket (CXL-eket) fogadott el a felsorolt hatóanyagokra. Azok a CXL-ek, amelyek biztonságosnak tekinthetők, bekerültek az uniós szabályozásba. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) kockázatokat azonosított néhány hatóanyag/növény kombinációra (pl. famoxadon hagymafélékben, málnafélékben, paprikában), ahol az Unió fenntartásokat jelentett be.

A cukkíniben található mandipropamid MRL-jét újraértékelték, és 0,2 mg/kg-ban határozták meg. A reteklevél esetében az új MRL 50 mg/kg lett, de ezt nem terjesztették ki a teljes "kel" alcsoportra. Az új MRL-eket a 396/2005/EK rendeletbe beépítették.

Az Európai Bizottság (EU) 2024/2619 rendelete a foszetil, kálium-foszfonátok és dinátrium-foszfonát maradványaira vonatkozó határértékek felülvizsgálatával foglalkozik. A foszetil és annak bomlástermékei, különösen a foszfonsav, széleskörű felhasználás miatt jelen lehetnek különböző élelmiszerekben és takarmányokban. Az új vizsgálatok alapján a Bizottság szükségesnek tartja az MRL-ek módosítását, és új határértékeket állapított meg a foszfonsav és sói vonatkozásában, melyeket növényekben és állatokban is kimutathatnak.

A jelentés kiemeli, hogy egyes terményekben és élelmiszercsoportokban nem áll rendelkezésre elegendő adat a pontos határértékek meghatározásához, így ezek további felülvizsgálatra szorulnak a jövőben. A 396/2005/EK rendelet II. melléklete a foszetilre és a foszfonsavra vonatkozó oszlopokkal egészül ki és a III. melléklet A. részében a foszetil-Alra vonatkozó oszlopot el kell hagyni. A határértékek változásával és a rendeletek hatályba lépésével kapcsolatban további információkat a fenti linkekre kattintva találhatnak.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
európai-bizottság, növényvédőszer, szabályozás, európai-unió, uniós-szabályozás, bizottság, határérték, szermaradvány, szermaradék, jogszabálymódosítás, jogszabályváltozás,