Ellenállnak a gazdák Brüsszel tervének - bekeményítettek a termelők

agrarszektor.hu2024. október 15. 10:34

Az Európai Unió mezőgazdasági stratégiai párbeszédének eredményei komoly feszültséget okoztak az agráriumban. Bár Ursula von der Leyen bizottsági elnök sikerként könyvelte el a hét hónapos egyeztetéssorozatot, a legnagyobb európai agrárlobbi szervezet, a Copa-Cogeca keményebb álláspontot képvisel a jövőben - írja a Politico.

Amikor Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke, bemutatta az EU mezőgazdaságának jövőjéről szóló Stratégiai Párbeszéd következtetéseit a múlt hónapban és úgy tűnt, hogy ez egy PR-győzelem. A hét hónapos fórum az agrár-élelmiszer politikáról felháborodotta a civil szervezeteket, miközben látszólag egy kiegyensúlyozott jelentést hozott, amelyből a jogalkotási ötleteket lehet meríteni.

Ez a siker azonban valószínűleg rövid életű lesz. A Copa-Cogeca - Európa legnagyobb és legbefolyásosabb mezőgazdasági lobbija - szigorítja álláspontját, tudta meg a POLITICO. A csoport nemzeti tagjai felháborodtak a párbeszéd végső ajánlásai közül néhányra, különösen a növényi alapú étrendek népszerűsítésére vonatkozó javaslatokra. A tagok egy hónapon át folyamatosan támadták a Copa-Cogeca elnökségét, a szervezet pedig erősíteni akarja tárgyalási pozícióját az Európai Agrár-élelmiszer Tanácsban (EBAF), amely a Stratégiai Párbeszéd javasolt utódja.

A Stratégiai Párbeszédben mindössze öt gazdálkodó volt a 29 résztvevő közül

- írta a Copa-Cogeca egy szeptember 20-i levelében. Hozzátették:

A Tanács legalább felének a mezőgazdaságot képviselő résztvevőkből kell állnia, és a Copa-Cogeca erősebb jelenlétet kell, hogy kapjon más szereplőkhöz képest.

A csoport emellett arra is felszólított, hogy vegyenek fel olyan szervezeteket, amelyek állattenyésztési és növénytermesztési ágazati szervezeteket, inputokat és mezőgazdasági gépeket képviselnek, valamint a gyors tempójú, bizalmas, személyes találkozókról áttérjenek egy lassabb, átláthatóbb és szervezetek által vezetett formátumra.

Amire valóban fókuszálnunk kell, az az, hogy működjön a gazdák számára, mert véleményem szerint ez volt a párbeszéd eredeti célja

- mondta Jan Doležal, a cseh AKČR agrárkamara elnöke. A jövőre nézve "dolgozni fogunk a tárgyalási pozíciónk javításán"  tette hozzá.

A gazdák EBAF-ba való beillesztése valószínűleg egyoldalú hatalomátvételként lesz értelmezve, ami megszakítja a törékeny tűzszünetet, és ismét turbulenciába sodorhatja Európa mezőgazdasági élelmiszer-szektorát. Ha figyelembe vesszük azokat európai törvényhozókat és a fővárosokat, akik felháborodtak, hogy kizárták őket a folyamatból, akkor von der Leyen mezőgazdasági tárgyalásainak eredményei valószínűleg rövid életűek lesznek.

A stratégiai párbeszéd a januári bejelentése óta zökkenőmentesen zajlott. A résztvevők titoktartási kötelezettsége miatt nehéz volt megítélni, hogyan állnak a dolgok, de mindenki viszonylag elégedettnek tűnt. Nem történt jelentős szivárgás, a résztvevők dicsérték a konstruktív légkört és az optimista kilátásokat. Augusztus végére a tárgyalások a végső fázisba léptek. Amikor a 100 oldalas jelentés szeptember 4-én megjelent, mindenki a győzelmet igyekezett kihirdetni. A civil szervezetek hangsúlyozták, hogy a jelentés támogatja az EU nemrégiben elfogadott természet-helyreállítási törvényét. A fogyasztói csoportok ünnepelték az élelmiszercímkézés és a tisztességes árképzés szakaszait, a fiatal, biogazdálkodású és kisgazdálkodók kiemelték az EU mezőgazdasági költségvetésének és a Közös Mezőgazdasági Politika (KMP) reformjára vonatkozó részeket.

A Copa-Cogeca azonban nehezen tudta népszerűsíteni a jelentést az unióban. A Coldiretti, Olaszország legnagyobb gazdálkodói szakszervezete „igazán veszélyesnek” minősítette a KMP kisebb gazdálkodók előnyben részesítésére vonatkozó ajánlását. „Ezt egyáltalán nem tetszik” – mondta a holland LTO vezetője a diéták dekarbonizálásának szükségességéről. A német gazdák szövetségének (DBV) elnöke úgy vélekedett, hogy a szöveg „messze elmarad a várakozásoktól”. Franciaország FNSEA szakszervezete csendben maradt. 

A héten a Copa legtöbb tagja a budapesti mezőgazdasági konferencián vett részt.

Volt elégedetlenség egyes részekkel, különösen a diétákra és az alternatív diéták, valamint a növényi fehérjék figyelembevételére vonatkozóan. Lényegében bármi, ami ellentétes a szarvasmarhatartással kapcsolatos álláspontunkkal

- mondta egy résztvevő, aki névtelenséget kért. Két nappal a jelentés közzététele után négy Copa-tag a Visegrádi országokból – Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország – egy erősen kritikus levelet írt a titkársághoz. A levélben azt követelték, hogy a Copa-Cogeca utólag utasítsa el a jelentés következtetéseit és teljesen vonja vissza magát a Stratégiai Párbeszédből. A csoport vezetősége próbálta csitítani a kedélyeket. A Copa elnökségi ülésén szeptember 26-án biztosították a szakszervezeteket, hogy a dokumentum csak egy kiindulási pont.  A POLITICO által megkérdezett egyik résztvevő azt mondta, hogy a csoport bátortalanságot mutatott a párbeszéd során és a jelentés támogatása nem könnyen vonható vissza. Von der Leyen azt szeretné, hogy a jelentés irányt mutasson a jövőbeli jogszabályoknak, és kifejezetten megbízta kijelölt mezőgazdasági biztosát, Christophe Hansen, hogy kövesse a javaslatait.

Jelenlegi helyzet

Nem értenek egyet azzal kapcsolatban, hogy a Copa-Cogeca továbbra is kiléphet-e a jövőbeli tárgyalásokból. A titkárság a POLITICO-hoz eljuttatott közleményében úgy fogalmazott:

a Stratégiai Párbeszéd egy jelentés, nem pedig egy jogilag kötelező érvényű megállapodás, így az általános kilépés kérdése nem érvényesül

Doležal, a cseh mezőgazdasági vezető egyet értett ezzel a gondolattal. Doležal, a visegrádi levél négy aláírójának egyike azt mondta a POLITICO-nak, hogy „nem hiszem, hogy ez ténylegesen szóba kerül”, mivel a Copa-Cogeca ezt követően küldött levele a bizottságnak megnyugtatta. 

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
eu, mezőgazdaság, európai-bizottság, jelentés, élelmiszeripar, gazdaság, stratégiai, gazdák, mezőgazdasági, legnagyobb,