Te is fával fűtesz otthon? Nagyot bukhatsz, ha erre most nem figyelsz oda

agrarszektor.hu2024. október 15. 16:32

A tűzifát érdemesebb helyi termelőktől vagy kereskedőktől beszerezni , mivel így csökkenthetjük a szállítási költségeket, ami gazdaságosabb és környezetbarát megoldás. A különböző fafajok fűtőértéke és ára eltérő, és a száraz fa magasabb fűtőértékkel rendelkezik, ezért érdemes tavasszal beszerezni a téli tüzelőt, hogy legyen ideje kiszáradni. A tűzifát távol kell tárolni a lakóépületektől és érdemes fedett helyet biztosítani a megfelelő szellőzést a rothadás elkerülése érdekében. A HelloVidék most annak járt utána, milyen fával érdemes fűteni, illetve hogyan kell azt tárolni.

A tűzifa vásárlása során előnyösebb helyi termelőktől (erdőgazdálkodóktól) vagy a környéken működő kereskedőktől beszerezni, mivel így csökkenthetjük a szállítási költségeket, ami a pénztárcánkat és a környezetet is kíméli, és probléma esetén könnyebben elérhetjük a kereskedőt. A Nébih Tűzifát okosan telephely-keresőfelületén beállíthatjuk a lakcímünket és a keresési körzetünket, hogy megtaláljuk az erdőgazdálkodók és kereskedők telephelyeit; az eredmények listázva és térképen is megjeleníthetők. Ha már meghatároztuk, milyen tűzifát kívánunk vásárolni, érdemes igénybe venni a fatermék kereső funkciót, ahol a tűzifa feldolgozottságára és kiszerelésére is rákereshetünk.

Milyen fával érdemes fűteni?

A különböző fafajcsoportok (keménylombos, lágylombos, fenyő) fűtőértéke és ára jelentősen eltér egymástól. A lágy lombos és fenyőfák általában olcsóbbak, mivel alacsonyabb fűtőértékkel rendelkeznek, viszont nagyobb tárolóhelyre van szükség, és gyakrabban kell a tűzre rakni őket. A fafajcsoportokon belül a választás inkább ízlés kérdése, bár vannak kisebb eltérések: például a bükk vékony kérge miatt kevesebb hamut hagy hátra, de ha nem teljesen száraz, könnyen gombásodik, míg a tölgy kellemes illatú, a csernek szép lángja van és magas a fűtőértéke, akárcsak a gyertyánnak, amely viszont nehezebben hasítható. A különböző fafajok fűtési tulajdonságairól további részletes információkat találhatunk a Nébih EUTR vásárlói információs oldalán elérhető "Tűzifát csak okosan" című kiadványban.

A szakemberek javasolják, hogy érdemes előre tervezni, és már tavasszal beszerezni a téli tüzelőt. A frissen kivágott fa víztartalma viszonylag magas, ezért célszerű úgy vásárolni az őszi, vagy akár a következő évi tüzelőt, hogy legyen idő kiszáradni. A száraz fa fűtőértéke sokkal magasabb, mert nedves tüzelő esetén az energia jelentős része a víz elpárologtatására megy el, így a költségek akár 30%-át is meg lehet spórolni.

Tárolás

A tűzifát mindig távol kell tárolni a lakóépületektől, mivel a kártevők könnyen bejuthatnak a házba, ha a fatuskókat közvetlenül a közelében helyezzük el. Ezért ajánlott legalább 4-5 méter távolságot tartani a farakás és az épületek között, hogy elkerüljük a rágcsálók és rovarok megjelenését. Emellett célszerű alátéteket, például betontömböket vagy téglákat használni, hogy megakadályozzuk, hogy a fa közvetlenül a talajjal érintkezzen. Így nemcsak a kártevők hozzáférését zárjuk ki, hanem biztosítjuk a megfelelő szellőzést is, elkerülve a fa nedvesedését és rothadását. Továbbá, kerülni kell a tűzifa felhalmozását élő fák közelében, mivel azokban élő rovarok és kártevők befészkelhetnek a tüzelőanyagba. 

A tűzifát érdemes fedett helyen tárolni; míg nyáron még elfogadható, ha nem fedett, ősszel már helyezzük száraz helyre. A megfelelő szellőzés a fatárolóban kulcsfontosságú, hiszen a szabadon áramló levegő segíti a fa száradását, míg a teljesen zárt tér nem ideális, mert nem biztosít elegendő levegőt a folyamat során. A tűzifát "konyhakész" állapotban, felhasogatva helyezzük el, és ne felejtsük el a kérgét eltávolítani! Ha a tűzifát méterben, kérgestül hagyjuk, az megnehezíti a száradást, mivel a kéreg megakadályozza a nedvesség távozását. A farakás mögött érdemes 5-10 cm-es levegőrést hagyni, hogy a levegő át tudjon járni, így a fa egyenletesen szárad és nem korhad el.

Nem ajánlatos a tűzifát a házban, kazánházban vagy garázsban tartani, mert ezek a helyek vonzó menedékek lehetnek a rágcsálók és bogarak számára. A legjobb tárolási hely erre a kert. Fontos a folyamatos ellenőrzés is: érdemes a rakást időről időre átrendezni és újrapakolni, így nemcsak a kártevőket tudod észlelni, hanem a nedves fa is könnyebben szárad, mivel mindig másik darab kerül felülre és más oldalával érintkezik a rakással.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
fűtés, fa, kártevők, szárazság, szezon, tárolás, tároló, száraz, tűzifa, tárolhatóság, tárolástechnika, tárolókapacitás, tárolóhely, szakemberek,