Évente csak egyszer van ilyen: egy órával többet alhatunk

agrarszektor.hu2024. október 26. 19:37

Október 27-én kezdődik a téli időszámítás, az órákat hivatalosan hajnali háromkor kettő órára állítják vissza. A váltás néhány nemzetközi vonatot érint, de sokan panaszkodnak arra, hogy nehezen követik a módosítást.

Az óraátállítás néhány belföldi és nemzetközi vonat közlekedését érinti, míg a Volánbusznál Érd és Kiskunhalas térségében módosul néhány autóbuszjárat közlekedése az óraátállítás miatt - közölte a Mávinform a vasúttársaság honlapján pénteken.

Sokan kifejezték a projekt átfogó hatásvizsgálatának óhaját. Ezt segítendő, a 2024. évi óraátállítás kapcsán a Magyar Alvás Szövetség csatlakozott a három földrészen működő International Alliance for Natural Time (IANT) szakértői szervezethez – jelentette be G. Németh György, a Magyar Alvás Szövetség elnöke a napokban. A kapcsolódás célja, hogy tudományosan megalapozott, költséghatékony és felelősségteljes megoldást kínáló tervet javasoljon az óraátállítást eltörölni szándékozó tagállamok számára.

A szervezet megjegyezte: a tudományos tanulmányokon és kutatásokon alapuló bizonyítékok jelentős és növekvő száma azt mutatja, hogy a belső biológiai óráinkkal nem összefüggő időzónákban élni akut és krónikusan káros.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
energia, tél, energiafelhasználás, szabályozás, jogszabály, idő, energiatermelés, óraátállítás, időszak, naptár,