Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A szakminiszter elmondta, hogy a klímavédelmet komolyan kell venni. Az éghajlatváltozás nem a jövő problémája, egyik napról a másikra 20 fokos különbségek vannak a hőmérsékletben, és szélsőséges eloszlásban érkezik a csapadék. Az idei februárban 40 százalékkal kevesebb eső esett, mint egy átlagévben, máskor viszont a belvizekkel van gondunk.
Ezt nehéz termelési technológiával követni, de nem lehetetlen. A magyar génbank a nyolcadik legnagyobb a világon, most vissza kell nyúlnunk hozzá, hátha találunk benne olyan fajtákat, amelyek alkalmasabbak a melegedő klímára. A haszonállatok és a növényi biodiverzitás megőrzése azért fontos számunkra, mert így génmanipuláció nélkül is találhatunk választ a kihívásra - mondta a szakember. Fontosnak nevezte, hogy a gazdák nyitottak legyenek az új fajokra, fajtákra és technológiákra. A fogyasztók mindenképpen készek az újdonságok befogadására, hiszen az élelmiszeripar napjaink egyik legiszeszélyesebb "divatvilága".
A termelésben a rugalmasság és a takarékosság kell hogy a legfontosabb szempont legyen a jövőben. 2050-re 9 milliárdan leszünk a Földön, 30 százalékkal kevesebb termőföld és 40 százalékkal kevesebb ivóvíz fog rendelkezésre állni. Ezért át kell állni a vízmegőrző művelésre és precízebb erőforrás-kihasználásra. Ezt segíti a digitális adatokhoz való ingyenes hozzáférés is. Ezért a kormány
Amit a jövő gazdáinak tudniuk kell - és erre a képzésnek fel kell készíteni őket - az az adatgyűjtés és -elemzés, illetve döntés képessége. "A termelésben kevesebben fognak dolgozni a jövőben, de az élelmiszergazdaságban többen" - utalt a miniszter arra, hogy
Az összefonódó világban egyre inkább azok a vállalatok maradnak talpon, amelyek a termelést vertikálisan integrálni tudják, tehát az élelmiszer-előállítás minden lépésében ott vannak. Az egyéni termelők csak akkor maradnak életben, ha nagyobb egységekbe tömörülnek, ismerte el a szakminiszter. Ugyanakkor vannak réspiacok, amelyek kisebb üzemekkel is megcélozhatóak, ilyen a biopiac, ezért ezt kiemelten támogatja a kormányzat.
Nagy István utalt rá, hogy a mérethatékoynság tőkekoncentrációt is feltételez. Ez egyrészt lehetőséget teremt a fejlesztésekre, arra, hogy a vállalkozás a támogatásokat ne nyereségként, hanem önerőként kezelje a további beruházásokhoz. Másrészt ügyelni kell rá, hogy erőfölényével ne éljen vissza a piacon. A szakminiszter reményét fejezte ki, hogy a mostani pályázati ciklus az építkezés éve lesz az agráriumban, és minden pályázati nyertes megteremti magának azt a hátteret, ami
Mint utalt rá: ha a meggy érésekor lett volan elég hűtőkapacitásunk, nem követlezik be az a piaci zavar, amit a feldolgozóipar korlátai okoztak. "Aki ma nem fejeszt, az garantáltan csődbe megy. Egyszerúen túl gyorsan változik a világ."