Koronavírus: a járvány miatt most ennek az ágazatnak a legnagyobb a munkaerő-igénye

Koronavírus: a járvány miatt most ennek az ágazatnak a legnagyobb a munkaerő-igénye

agrarszektor.hu
Míg a szántóföldi növénytermesztésben nem kell munkaerőhiánytól tartaniuk a gazdálkodóknak, a kertészetekben egyre több a feladat, az idénymunkásokra pedig a korábbiaknál is nagyobb szükségük van a termelőknek. A szezonális munkaerőgondokat részben a könnyített határátkelés biztosításával, részben pedig a más ágazatokban állásukat vesztett dolgozók átirányításával igyekszik orvosolni a kormány.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Már javában zajlanak a tavaszi mezőgazdasági előkészületek a földeken. Az enyhe tél miatt ugyanis a szokásosnál mintegy három héttel korábban kezdődtek meg a munkálatok, írta meg a Magyar Nemzet. A hazai mezőgazdaságnak a járvány idején is biztosítania kell az élelmiszer-ellátást, emiatt mindent meg kell tenni, hogy a gazdák meg tudják termelni, amire szükség van. Azonban az importanyagok mellett megfelelő számú munkaerőre is szükség van. A lap az Agrárminisztériumtól megtudta, hogy a szántóföldi növénytermesztésben rendben folynak a tavaszi munkálatok, fennakadásról egyelőre egyetlen országrészből sem érkezett jelentés. Az ágazat nagy előnye, hogy a gépesítettség mindenhol magas fokú, a termelők a feladatok jó részét jelentősebb élőmunkaigény nélkül el tudják végezni.

A kertészeti kultúrákban a tavaszi munkák alapvető feltétele a megfelelő számú és szakképzett munkaerő. A zöldség-gyümölcs ágazatban a termelés mintegy kétharmadát a szezonálisan foglalkoztatott munkaerő végzi, az egyharmada pedig az állandó foglalkoztatottakhoz kötődik. Mivel az egyes munkafázisok nagyon szűk és szoros határidőkhöz kötöttek, ezért ha egy-egy munkafolyamat kimarad vagy késik, az a teljes növényállomány megsemmisüléséhez vagy jelentős mennyiségi és minőségi termésveszteséghez vezethet. Bár a kertészeteket már az elmúlt években is kihívás elé állította a megfelelő számú idénymunkás felvétele, a koronavírus-járvány az idén tovább súlyosbította a helyzetet. A betegség megfékezését szolgáló korlátozások megnehezítik a határ túloldaláról ingázó, elsősorban román és ukrán vendégmunkások foglalkoztatását.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Külgazdasági és Külügyminisztérium intézkedéseinek köszönhetően mára lehetőség nyílt arra, hogy a járvány ­miatt lezárt határok ellenére a szomszédos országokból érkező vendégmunkások ismét fel tudják venni a munkát a hazai vállalkozásokban, gazdaságokban. Ez a szezonális mezőgazdasági munkák esetében jelentős könnyítés. Ezzel kapcsolatban nemrég az Európai Bizottság is kiadott egy ajánlást, amelynek célja, hogy a kritikus ágazatokban - többek között a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban - dolgozó külföldi munkavállalók a koronavírus-járvány miatti korlátozások ellenére is el tudjanak jutni a munkahelyükre.

A vendégmunkások mellett megoldást jelenthet az is, ha a járvány miatt állásukat vesztett, korábban más területen dolgozó emberek ideiglenesen a mezőgazdaságban vállalnak munkát. Ezt célozza az agrártárca Munkaszüret néven indított kezdeményezése is. A program lényege, hogy a minisztérium által létrehozott honlapon a felek a lehető legkönnyebben megtalálják egymást. Az online platform tehát az agrár- és élelmiszeripari cégeket összeköti a potenciális munkavállalókkal.

EZ IS ÉRDEKELHET

A szezonális munkaerőhiány nem egyedi jelenség, a nagy nyugati agrártagállamokból több ezer munkáskéz ­hiányzik, a járvány miatt ugyanis a kelet-európai, főként román vendégmunkások tömege menekült el ezekből az országokból. Franciaországban az idénymunkások hiányát szintén a más iparágakban, illetve a szolgáltatószektorban állásukat vesztett vagy kényszerszabadságra küldött munkavállalókkal igyekeznek feltölteni. A francia agrárminiszter akciója sikeresnek bizonyult, a Le Journal du Dimanche című hetilap cikke szerint ugyanis néhány nap alatt 207 ezer önkéntes jelentkezett a gazdáknál.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06