agrarszektor.hu • 2024. augusztus 28. 08:42
Kiváló minőségűek a hazai sütőipari termékek, azonban Magyarország még mindig többet importál belőlük, mint amennyit a külföldi piacokon értékesít. Ahhoz, hogy élelmiszeriparunk felzárkózzon a nyugati cégek termelékenységéhez, átgondolt és korszerű beruházásokra van szükség. A száz százalékban magyar tulajdonú, kétgenerációs családi vállalkozás, a Félegyházi Pékség ennek érdekében tavaly év vége óta egy tízmilliárdos zöldmezős beruházást valósít meg - derült ki az Ipar hangjai podcast Dr. Magyar Zoltánnal, a Félegyházi Pékség operatív ügyvezetőjével készült interjújából.
A magyar sütőipar nagyjából 280 milliárd forintos forgalmából a Félegyházi 10 százalékos részesedéssel rendelkezik, bevétele 2023-ban elérte a 30 milliárd forintot. A cég alkalmazotti létszáma az induláskori 20 főről negyed évszázad alatt több mint 1400 főre bővült - írja közleményében a Siemens. A pékség havi szinten nagyjából 25 millió terméket állít elő, tavaly 22 ezer tonna lisztet, majdnem 2 ezer tonna margarint és 580 tonna élesztőt használtak fel. Húsvétkor egy hét alatt több mint 20 ezer kalácsot fontak meg kézzel. A cégnek vannak olyan gépsorai, amelyek óránként 15 ezer darab leveles süteményt vagy 24 ezer zsemlét képesek készíteni.
A közel 10 milliárdos zöldmezős beruházás, melyben helyet kap egy igen tekintélyes raktár, egy több sorral rendelkező gyártótér, egy automatizált és robotizált hűtött csomagoló és 5000 raklapos fagyasztott raktár, a cég első számú logisztikai központjává válik. Az új üzemmel nagyjából 200 új munkahelyet teremtenek Kiskunfélegyházán.