Bige Zoltán: kamatostul pereljük vissza a vitatott adót

Braunmüller Lajos2024. október 1. 13:29

Rögtön két lépéssel, CC-re minősítette le a Nitrogénművek Zrt. besorolását a Scope hitelminősítő nemrégiben, amely elsősorban a májusban esedékes kötvényvisszafizetés stratégiai megalapozottságát hiányolja. A hitelminősítő hangsúlyozza: a cég működési alapjai és piaci részesedése is szilárd, az aggodalmak fő oka a vitatott széndioxid-adó, amelyet a vállalat perben meg is támadott. Bige Zoltán az Agrárszektornak elmondta: nagyon optimisták a per kimenetelét illetően, és bár a jogi vita két évig is elhúzódhat, arra számítanak, hogy a végén visszakapják az éves szinten mintegy 18 milliárdos kiadást jelentő összeget.

A döntésben az áll, hogy a leminősítés oka a 2025 májusában esedékes 200 millió eurós kötvényre vonatkozó kézzelfogható refinanszírozási stratégia hiánya, amihez a 2024-re vonatkozó bizonytalan működési kilátások is hozzájárulnak.

Főleg az adó miatt aggódnak

A hitelminősítő szerint bár a vállalat az elmúlt hónapokban szándékozott refinanszírozási stratégiát bemutatni, hivatalos terv nem született, ami tovább növeli az aggodalmakat. Az informális megbeszélések még nem hoztak kézzelfogható eredményeket, és a helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a vállalat tárgyalási pozíciója a hitelezőkkel meggyengült, miután a vitatott széndioxid-adó miatt a vártnál jelentősen alacsonyabb EBITDA jellemzi az eredményeket. A Scope egyértelműen hangsúlyozza:

A közteher nélkül jó számok lennének

A Nitrogénművek üzleti kockázati profilja változatlanul B+, ám a cég jövedelmezősége jelentősen romlott, a 2024. évi EBITDA előrejelzés 8-10 milliárd forint (20-25 millió euró), szemben a korábbi 15 milliárd forintos (38 millió euró) becsléssel. A csökkenés oka elsősorban a kifogásolt adó.

Súlyos milliárdok

Nem a cég teljesítményével van a probléma, ez a minősítések szövegezésében is jól kiolvasható. Az adókörnyezet okozza ezt a nem várt teljesítményt, erre nem tudott felkészülni senki

mondta el a leminősítés kapcsán az Agrárszektornak Bige Zoltán, a Nitrogénművek Zrt. stratégiai igazgatója. Kifejtette: tavaly nyáron hirdették ki ezt a speciális nemzeti szén-dioxid adót, ami ráadásul visszamenőleges hatályú, tehát 2023. január elsejétől fizetendő, és ez olyan szinten rontotta a cég a pénzügyi mutatóit, hogy az elindított egy leértékelési hullámot.

Várják vissza a pénzt

Bige Zoltán emlékeztetett: a szén-dioxid adót is az MSZKSZ tagi hozzájárulást is megtámadták bíróság előtt, a per lefolyása viszont elmondása szerint meglehetősen lassú folyamat lesz, két évre számítanak az ítélethozatalig. Leszögezte ugyanakkor:

Nagyon optimistán látjuk a helyzetünket és bízunk bennem, hogy az érvelésünkkel ezeket az eljárásokat megnyerjük.

Mint elmondta, ahhoz, hogy tényleg össze lehessen hasonlítani a Nitrogénművek teljesítményét az iparág teljesítményével, utókalkulációkat végeztek a pénzügyi számaikat illetően.

Ha ezeket megnézzük, és levonjuk a peres eljárás alatt álló az adókat, akkor az jön ki, hogy a Nitrogénművek teljesítménye az iparágon felüli - ez jellemző is volt korábbi időszakokban is. Ha kiigazítjuk a pénzügyi számokat az adókkal, akkor a Nitrogénművek abszolút élvonalba tartozik az európai műtrágyaiparon belül.

Bige Zoltán elmondta azt is, hogy nem csupán nyertes perre, hanem ennek nyomán a pénz visszaszerzésére is számítanak, úgy terveznek, amennyiben az Európai Bíróság a cég számára kedvezően dönt, akkor a befizetett adót kamatostul fizeti vissza az állam a Nitrogénműveknek.

A piac maradt

A hitelminősítő hozzáteszi: mindezek ellenére a Nitrogénművek üzleti alapjai stabilak maradtak, a vállalat megtartotta piaci részesedését Közép- és Kelet-Európában (KKE) és Nyugat-Európában. A műtrágyapiac 2024 elején várt korrekciója mára nyilvánvalóvá vált, ugyanakkor a Scope úgy fogalmaz: a Nitrogénművek szerepe Magyarország egyetlen nitrogénműtrágya-gyártójaként továbbra is kulcsfontosságú a nemzeti élelmezésbiztonság szempontjából, a piaci keresleti trendek pedig továbbra is megerősítik pozícióját.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
műtrágya, nitrogén, széndioxid, adó, európai-bíróság, bíróság, bige, nitrogénművek, műtrágyagyártás, műtrágyagyártó, nitrogénműtrágya, bige-csoport, nitrogénművek zrt,