Fordulat állt be a Bige-ügyben: döntött a bíróság

agrarszektor.hu2024. október 14. 09:46

A Fővárosi Törvényszék megalapozatlannak találta a Bige László érdekeltségébe tartozó Nitrogénművek Zrt. keresetét, illetve csak részben adott helyt annak. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2021-ben indított vizsgálatot a cég tevékenységével kapcsolatban felmerült kartellgyanú miatt, az eljárásban 11 hazai cég volt érintett.

A Fővárosi Törvényszék részben elutasította a Bige László érdekeltségébe tartozó Nitrogénművek Zrt. keresetét egy versenyjogi ügyben. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2021-ben indított vizsgálatot a cég tevékenységével kapcsolatban felmerült kartellgyanú miatt - írja az Infostart. Az eljárás során 11 hazai vállalkozást vizsgáltak, amelyek közül kettőről bebizonyosodott, hogy nem vettek részt a jogsértésben. A fennmaradó kilenc cég közül több elismerte felelősségét és együttműködött a hatósággal - tájékoztatott a GVH kommunikációs vezetője.

A versenyfelügyeleti vizsgálat 2021 októberében zárult le. A GVH megállapította, hogy a Nitrogénművek Vegyipari Zrt. és a hozzá tartozó műtrágyagyártó és -forgalmazó vállalkozások törvénysértő módon szabták meg viszonteladóik számára termékeik végfelhasználói árait, valamint korlátozták, hogy mely vevőknek értékesíthetnek. Emellett a cégcsoport jelentős éves minimumvásárlási mennyiséget és kizárólagosságot írt elő partnereinek, ezzel akadályozva a külföldi beszerzéseket.

A Fővárosi Törvényszék 2024. október 3-án hozott ítéletet a Nitrogénművek Zrt. keresetével kapcsolatban. A bíróság részben helyt adott a cég kérelmének, de megerősítette a GVH döntését a legsúlyosabb jogsértések (árrögzítés, piacfelosztás) tekintetében. A GVH azonban nem ért egyet a döntés minden pontjával, ezért felülvizsgálati kérelemmel fordul a Kúriához.

A versenyhatóság hangsúlyozta, hogy az árak rögzítése és a piac felosztása a legsúlyosabb versenykorlátozó magatartások közé tartozik, amelyek jelentős társadalmi károkat okozhatnak. A műtrágya-kartell esetében a forgalmazói árverseny korlátozása miatt a magyar gazdálkodók magasabb árakkal szembesülhettek, mint egy tiszta versenyhelyzetben.

 

Címlapkép forrása: MTI/Balázs Attila
Címkék:
műtrágya, gvh, kartell, bíróság, bige, nitrogénművek, bige-lászló, műtrágyagyártás, törvényszék, műtrágyagyártó, nitrogénművek zrt,