Sorra adják fel a termelők - csak a nagyok maradnak végül?

agrarszektor.hu2024. október 27. 17:32

Drámaian fogy az agrártermelők száma az elmúlt években, a termelés és a támogatások is egyre inkább a nagyobb szereplők kezében koncentrálódnak - számolt be a Népszava. Az állattartó gazdaságok esetében még szembetűnőbb a változás: számuk tíz év alatt negyedére zsugorodott.

Az agrárszektor átalakulása különösen szembetűnő az állattenyésztés területén. Az állattartó gazdaságok száma tíz év alatt negyedére zsugorodott, ami részben az uniós támogatáspolitika növénytermesztést preferáló irányának, részben pedig az ágazatot sújtó állatbetegségeknek és megnövekedett takarmány- és energiaköltségeknek tudható be.

A koncentráció folyamata jól tetten érhető a gazdaságok méretének változásában is. A legkisebb, 4000 eurónál alacsonyabb standard termelési értékkel (STÉ) rendelkező gazdaságok száma csökkent a legnagyobb mértékben, 54 százalékkal. Ezzel szemben a nagyobb méretkategóriákba tartozó gazdaságok száma jelentősen nőtt, különösen szembetűnő a 100 ezer és 500 ezer euró közötti STÉ-vel rendelkező gazdaságok számának több mint kétszeres bővülése.

A támogatások elosztása is tükrözi a szektor átalakulását. 2021 és 2023 között a gazdaságok 29 százaléka részesült vidékfejlesztési támogatásban, ami jelentős növekedés a korábbi időszakhoz képest. Figyelemre méltó, hogy ezek a támogatott gazdaságok használják az ország mezőgazdasági területének 78 százalékát, és tartják a teljes állatállomány 79 százalékát.

Ez a tendencia komoly kihívások elé állítja az agrárpolitika irányítóit, különösen a generációváltás kérdésének tekintetében, amely egyre sürgetőbb problémává válik a magyar mezőgazdaságban.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
birtokszerkezet, termelő, családi-gazdaság, agrárvállalkozások, agrárvállalkozás, hatékonyság, koncentráció, agrártermelés,