Ez a szakma szinte teljesen kihalt Magyarországon: te tudod, mit csinál egy teknővájó?

Ez a szakma szinte teljesen kihalt Magyarországon: te tudod, mit csinál egy teknővájó?

Tarjányi Lili
Napjainkban egyre ritkábban találkozni igazi fateknőkkel, amelyekben annak idején a parasztemberek például disznóvágáskor a kolbászt keverték, a húst sózták. Ünnepek idején kalácsot, kenyeret dagasztottak bennük. Ha mégis a szemünk elé kerülnek, javarészt már csak dekorációs céllal korabeli csárdák, parasztiházak kiegészítőjeként.

1 hónap múlva jön az Agrárium 2025 konferencia!

A rendezvény célja, hogy áttekintse mindazokat a fontos támogatási, szabályozási, finanszírozási, piaci és jövedelmezőségi változásokat, illetve kilátásokat, amelyek döntően meghatározzák az agrárgazdasági vállalkozások egész éves eredményes gazdasági/üzleti tevékenységeit.

Kistermelők és fiatal gazdák 50% kedvezménnyel regisztrálhatnak a rendezvényre! 

35% kedvezmény NAK-szaktanácsadóknak és NAK-tagoknak!

A teknővájás mestersége a cigányság sajátja volt. Egymás között, apáról-fiúra adták át a szakma minden csínját-bínját, és szorgosan őrizték titkaikat. A teknővájók rendszerint öt fafajt használtak: nyárfát, hársfát, fűzfát, jegenyenyárt és esetenként égerfát is. Természetesen ezt az adott területre jellemző fafajok befolyásolták. Régi leírások úgy tartják a teknővájók általában nyugalmi állapotban vágták ki a feldolgozásra szánt fát, hiszen messzemenőkig tisztelték azt. A kitermelést szélcsendben végezték és meglehetősen körültekintőek voltak, hiszen a hajszálrepedések is komoly problémákat okozhattak a későbbiekben. Úgy tartották, hogy a kivágott fát abban az évben még nem lehetett feldolgozni. A fatestet feldarabolták és forgáccsal takarták, hogy az időjárás viszontagságaitól megóvják azt a pihentetés ideje alatt.

Az 1930-as években minden paraszt családnál külön használtak kenyérdagasztó teknőt, melynek hossza 150-160 cm volt, míg a szélessége megközelítőleg 40-50 cm, sőt helyenként 60 cm. Nagyjából hat parasztkenyér dagasztására volt elég. Külön használtak hússózó teknőt, amelyben akár egy 150-200 kilós hízott disznónak a füstölésre szánt húsa is belefért. A régi asszonyok úgy tartották, hogy a fűzfa- vagy nyárfateknőben sózott hús sokkal ízletesebb volt, mint a mai műanyag edényekben.

Nem csak teknőket, hanem úgy nevezett, kerek melencéket is készítettek. Ezek a lavórt helyettesítették, abban mostak a falusi emberek kezet, arcot. A mélyebb melencék kisebb dagasztásokra is szolgáltak. Csináltak zsírkeverő kanalakat, melyek hossza 70-80 cm volt, lekvárkeverőt, aztán kisebb fakanalakat is. Szinte minden háznál megtalálhatók voltak ezek az eszközök, főként falun.

A teknővájók annakidején kevés szerszámmal dolgoztak. A hosszú nyelű faragóbalta feje keskeny és hosszú. Az ékkel félbevágott vastagabb ágak, törzsek belsejének nagyját ezzel szedték ki. A további üregelés a borotvaélesre fent szaluval történt. A szalukapa ősi famegmunkáló eszköz, ahol a szerszám éle merőleges a nyélre. Fajtái az íves felületek kialakítására (vájásra) specializálódott egyszeresen ívelt szalu vagy szalukapa, a két síkban ívelt élű teknővájó kapacs vagy kapacska. A külső formát és a pontos éleket vonókéssel alakították ki. A munka közbeni sérülések megakadályozására ennél a műveletnél annakidején báránybőrdarabot helyeztek a dagasztóteknő és a mellük közé. Ha a teknő nedves fából készült, akkor egymás mellé támasztva szikkasztották, szárították azokat.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2025
Fenntarthatósági követelmények az agráriumban.
AgroFood 2025
Élelmiszeripari körkép a hazai agráriumban.
Agrárium 2025
Legyen Ön is EARLY BIRD!
EZT OLVASTAD MÁR?