Megállapodást kötött a Debreceni Egyetem és az Agrárminisztérium

agrarszektor.hu2025. március 28. 14:03

Az Agrárminisztérium és a Debreceni egyetem között létrejött stratégiai együttműködés kifejezi közös céljainkat, a magyar agrárium versenyképességének erősítését és a hazai élelmiszeripar eredményességének fejlesztését – közölte Nagy István agrárminiszter a partnerségről szóló dokumentum aláírásán. A rendezvényen a tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy a csütörtökön aláírt stratégiai partnerségi megállapodással a debreceni agrár-felsőoktatás egy újabb mérföldkőhöz érkezett.

Az Agrárminisztérium és a Debreceni Egyetem közös érdeke a hosszú távú biztonságos élelmiszer-előállítás, amely jól képzett szakemberek, modern vívmányok és fejlesztések nélkül nem megvalósítható. A tudomány segítségével keressük a válaszokat arra, hogy innovációval, fejlesztésekkel, intenzív és erőforrás-hatékony technológiákkal hogyan tudjuk ellenállóbbá tenni a mezőgazdaságot - írja közleményében az Agrárminisztérium. Ezért olyan, a jövőnk szempontjából meghatározó területeken működnek együtt a partnerek egymással, mint például a vízgazdálkodás, a klímaváltozáshoz történő alkalmazkodás vagy éppen az agrár- és élelmiszeripari termelés ökológiai lábnyomainak csökkentése – tette hozzá.

Nagy István elmondta, a stratégiai megállapodás olyan területeket is érint, mint a szaktanácsadás és tudásmenedzsment az élelmiszerláncban és a vidékfejlesztésben; az agrár K+F+I és a tudományos eredmények gyakorlati hasznosíthatósága; élelmiszeripar és élelmiszer-kereskedelem, hal- és vadgazdálkodás, az agro-kulturális örökségünk ápolása, az agrárium és a magyar vidék társadalmi elfogadottságának erősítése.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
élelmiszer, egyetem, magyar, agrár, agrárium, együttműködés, felsőoktatás, stratégiai, agrárminisztérium, alkalmazkodás,