Most már biztos: a tehéntejben is kimutatható a madárinfluenza

Most már biztos: a tehéntejben is kimutatható a madárinfluenza

agrarszektor.hu
A H5N1 madárinfluenza vírustörzset nagyon magas koncentrációban mutatták ki a fertőzött tehenekből származó nyers tejben. Egyelőre nem tudni, hogy a vírus meddig maradhat életben a tejben – közölte pénteken a WHO.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az A(H5N1) madárinfluenza 1996-ban jelent meg először, de 2020 óta a madarakat érintő kitörések száma exponenciálisan nőtt, a fertőzött emlősök számának növekedésével párhuzamosan – írja a Barrons.com az AFP hírügynökségre hivatkozva.

Kecskékre és tehenekre is veszélyes

A múlt hónapban tehenek és kecskék is csatlakoztak a listához - ami meglepő fejlemény a szakértők számára, mivel eddig nem gondolták, hogy fogékonyak lennének az influenza e típusára.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az amerikai hatóságok e hónap elején közölték, hogy egy texasi tejgazdaságban dolgozó személy lábadozik a madárinfluenzából, miután szarvasmarhákkal érintkezett.

A texasi eset az első olyan eset, amikor egy tehén által megfertőzött embert a madárinfluenza

- mondta Wenqing Zhang, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) globális influenza programjának vezetője.

"A mostani járványok során madárról tehénre, tehénről tehénre és tehénről madárra történő átvitelt is regisztráltak, ami arra utal, hogy a vírus más átviteli útvonalakat is talált, mint ahogyan azt eddig ismertük" - mondta egy genfi sajtótájékoztatón.

Több tehenészet is érintett lehet

Ez volt csupán a második eset, amikor az Egyesült Államokban pozitív lett a madárinfluenza emberi tesztje, és azután történt, hogy a vírus olyan állományokat betegített meg, amelyek nyilvánvalóan vadon élő madarakkal érintkeztek.

Most egyre több amerikai államban több tehénállományt látunk érintettnek, ami a vírus emlősökre való átterjedésének újabb lépését mutatja. A vírust a fertőzött állatok tejében is kimutatták.

Zhang szerint a nyers tejben "nagyon magas a víruskoncentráció", de a szakértők még vizsgálják, hogy a vírus pontosan mennyi ideig képes túlélni a tejben.

A tejtermékektől nem kell tartani

"Fontos, hogy az emberek gondoskodjanak a biztonságos élelmiszer-ellátási gyakorlatról, beleértve a kizárólag pasztőrözött tej és tejtermékek fogyasztását" - mondta Zhang.

Zhang megjegyezte, hogy az Európában és az Egyesült Államokban az elmúlt néhány évben - a vírus terjedése óta - regisztrált emberi megbetegedések enyhe esetek voltak.

A meglévő vakcinák bevethetők

Egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy az A(H5N1) vírus terjedne az emberek között. Zhang hangsúlyozta, hogy a tehenekben és a texasi emberi esetben azonosított A(H5N1)-vírusok nem mutattak fokozott alkalmazkodást az emlősökhöz. Ami a lehetséges vakcinákat illeti, ha szükséges, Zhang elmondta, hogy van néhány a készülőben.

A vakcinajelölt vírusok készenlétben tartása lehetővé teszi számunkra, hogy felkészüljünk az emberek számára szánt vakcinák gyors előállítására, ha erre szükség lesz. A tejelő tehenekben észlelt H5N1 vírus esetében több vakcinavírusjelölt is rendelkezésre áll.

Világjárvány esetén közel 20 influenza elleni vakcina van engedélyezve világjárványos használatra, és ezeket a forgalomban lévő konkrét vírustörzsre lehetne szabni - mondta.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?