Magyarországon nem kell aggódni az amerikai betegség miatt

Magyarországon nem kell aggódni az amerikai betegség miatt

Valószínűtlen, hogy Európában is felbukkan a madárinfluenza a tejelő szarvasmarha-állományokban, az amerikai esetekben kimutatott törzsek ugyanis nincsenek jelen nálunk – közölte a Nébih az Agrárszektorral. A Hivatal ugyanakkor fontosnak tartja az általános állategészségügyi szabályok szigorú betartását, amely egyéb betegségek megelőzése mellett a madárinfluenza megjelenését is megakadályozhatja.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Világszerte egyre nagyobb problémát okoz az állattenyésztőknek a madárinfluenza, amely miatt Magyarországon is több esetben kellett baromfiállományokat felszámolni. Újabban pedig olyan hírek is érkeztek a tengerentúlról, hogy a vírus – eddig valószínűtlennek tartott módon – kérődzőkben is megbetegedéseket okozhat.

Emberre is átterjedt és megjelent a tejben is

Az amerikai hatóságok ráadásul április elején közölték, hogy egy texasi tejgazdaságban dolgozó személy lábadozik a madárinfluenzából, miután szarvasmarhákkal érintkezett. A texasi az első olyan eset, amikor a madárinfluenza egy tehénről került át egy emberre.

EZ IS ÉRDEKELHET

Jelenleg egyre több amerikai államban több tehénállomány bizonyult érintettnek, ami a vírus emlősökre való átterjedésének újabb lépését mutatja.

Európában nincs miért aggódni

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az Agrárszektor kérdésére ugyanakkor közölte:

Az eddigi szabályokat kell betartani

A hatóság hozzátette: szarvasmarha telepeken nincs szükség célzottan a madárinfluenzához kapcsolódó, megelőző intézkedésekre. Ilyen telepeken egyéb, az európai szarvasmarhákban jelen lévő kórokozók elleni járványügyi védelem viszont kiemelten fontos. A járványvédelmi előírások következetes betartása általánosan csökkenti a kórokozók bejutásának és terjedésének esélyét, ez a madárinfluenza vírusára vonatkozóan is igaz.

A szárnyasok vakcinája nem alkalmazható

Felmerülhet a védekezésben az oltás szerepe is, azonban a Nébih felhívta a figyelmet arra, hogy a jelenleg forgalomban lévő madárinfluenza elleni vakcinákat csak baromfikra törzskönyvezték, emlősállatokban nem használhatóak.

Franciaországban már a kacsaállományok esetében zajlik egy nagyszabású oltási program, amelynek eddigi tapasztalatai alapján a vakcinázás nagy valószínűséggel csökkenti a nagyobb járványok kialakulásának esélyét, azonban vakcinázott állományokban is előfordult fertőzés – tette hozzá a Nébih.

Különleges teendő nincs Európában

A Hivatal közölte azt is: mivel jelenleg elhanyagolható a betegség megjelenésének kockázata a szarvasmarha telepeken, ezért célzottan ezzel a vírussal kapcsolatban nincs teendőjük az állattartóknak. Mint fogalmaztak:

Azonban ahogy korábban is említettük: a szarvasmarhatartó telepeken szigorú járványvédelmi előírásokat szükséges betartani annak érdekében, hogy megakadályozzák az egyéb korokozók bejutását a gazdaságba.

Egyelőre nem lát ezügyben európai problémát Harcz Zoltán, a Tej Terméktanács elnöke sem. Mint az Agrárszektornak elmondta:

A texasi eset kapcsán fontos megjegyezni, hogy egy rendkívül elszigetelt eseményről van szó, melynek pontos részleteit nem is ismerjük. Amennyiben Európában elfordult volna hasonló eset, akkor a szakma, az európai intézményrendszer, illetve az ellenőrző hatóságok azonnal tudomást szereztek volna róla.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?