Váratlan fordulat: kifarol a kormány az elfogadott jogszabály mögül?

Váratlan fordulat: kifarol a kormány az elfogadott jogszabály mögül?

agrarszektor.hu
Több civil szervezet is megdöbbenésének adott hangot azt követően, hogy a magyar kormány a természet helyreállításáról szóló jogszabály kapcsán hirtelen és éles irányváltással átállt a támogatóktól az ellenzők táborába a nagykövetek szerdai ülésén.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közleményben emlékeztet: az Európai Parlament támogatta a természet-helyreállítási rendeletet, mely a természeti környezet és az élőhelyekre támaszkodó klímavédelem megerősítését célozza. Az ülésen az EP-képviselők többsége - a Fidesz képviselőivel együtt - megszavazta az Európa jövője szempontjából kulcsfontosságú jogszabálytervezetet, valamint a korábbi tanácsi fordulókban azt a magyar kormány is támogatta.

- írja a szervezet.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hatékony és olcsó eszköz lenne

A közlemény megjegyzi azt is, hogy a természet-helyreállítási rendelet tervezete hosszú előkészítés és egyeztetések maratoni sorozatát követően idén tavaszra nyerte el végső formáját. A számos kompromisszumot tartalmazó egyeztetett szövegváltozat márciusban kerül végső szavazásra az európai döntéshozók elé.

„A szakemberek számára régóta ismert, hogy a klímaváltozás által okozott szélsőséges időjárási jelenségekkel szemben az erdők védelme és telepítése, a vizes élőhelyek helyreállítása és a gyepterületek megőrzése az egyik leghatékonyabb és legolcsóbb eszköz. Ezt Magyarország Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiája is magába foglalja” – mutat rá Halmos Gergő, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület vezetője.

Nem értik a váltást

Hozzáteszik ugyanakkor: miközben a jogszabály hatályba lépését lehetővé tevő zárószavazásra jövő hétfőn kerül majd sor az EU Környezetvédelmi Tanácsának ülésén,

„Nehezen érthető a magyar kormány irányváltása – hangsúlyozza Sipos Katalin, a WWF Magyarország igazgatója –, mivel hazánkban több olyan intézkedés is folyamatban van, amelyek a természet-helyreállítási célokkal teljes összhangban állnak. A nagyléptékű vízgazdálkodási fejlesztések nyitnak a kék és zöld infrastruktúra felé, a felszíni vizek tájban tartása mezőgazdasági szempontból is egyre inkább középpontba kerül, és zajlik az országfásítási program is.”

– teszik hozzá.

Az eredeti álláspontot szorgalmazzák

„2024 júniusától Magyarország lesz az EU soron következő elnöke, egy olyan időszakban, amely hangos a környezeti, társadalmi és gazdasági krízisektől. A környezetpolitikai döntések hosszú távra szóló, sok szektort érintő és évtizedek alatt megvalósítható programok, melyekről széles konszenzussal és a jövő nemzedékek iránti őszinte elkötelezettséggel kell dönteni. Az ilyen hirtelen és radikális irányváltások aláássák a döntések megbízhatóságát és a magyar diplomácia komolyságát” - mondta Éger Ákos, a Magyar Természetvédők Szövetségének elnöke.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország levélben fordul Dr. Bóka Jánoshoz, az európai uniós ügyekért felelős miniszterhez, hogy hazánk tartsa fenn eredeti álláspontját és támogassa a természet helyreállítását – zárul a közlemény.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?