Vegyszer sem kell hozzá: így védekeznének a gyomok ellen az amerikaiak

Vegyszer sem kell hozzá: így védekeznének a gyomok ellen az amerikaiak

agrarszektor.hu
A Tensorfield Agriculture amerikai startup, Jetty nevű gépével úttörő szerepet játszhat a termikus mikroadagolás kereskedelmi célú alkalmazásában a zöldségnövények gyomirtására. A gép ugyanis ténylegesen felforrósított növényi olajjal végezne a gyomokkal a földeken.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Forradalmi újítással állt elő egy amerikai startup. A Tensorfield Agriculture gépe, a Kaliforniai Egyetem és a Bonni Egyetem kutatásain alapulva megalkotott Jetty ugyanis kizárólag felforrósított növényi olajjal irtja a gyomokat. A cég szerint a gép félautonóm módon működik, és minden egyes gép és kezelő egy 40 fős kézi személyzet teljesítményét tudja kiváltani - írta meg a Future Farming. A Tensorfield csapata az elmúlt két évet a precíziós termikus gyomirtó tesztelésével és finomításával töltötte, ami egy kereskedelmi forgalomba kerülő egység tervezésében és megépítésében csúcsosodott ki. A vállalat most kezdi meg a tényleges forgalmazási tevékenységét az Egyesült Államokban, a Jetty pedig 2024-től megvásárolható, lízingelhető vagy bérelhető lesz.

A sárgarépánál és a tavaszi zöldségeknél már bizonyított

A Jetty gyomirtószer-mentes, precíziós termikus gyomirtást végez nagy sűrűségű sorközökben, például sárgarépában és tavaszi keverékben. A gép számítógépes látás segítségével azonosítja a gyomokat a növények között, amelyekre ezután mikrodózisban, centiméter alatti pontossággal permetezi a biogazdálkodásra engedélyezett, magas hőmérsékletű növényi olajat, hogy elpusztítsa a gyomokat és lehetővé tegye a növények virágzását.

A Jetty 22 kW-os fedélzeti fűtőrendszerrel rendelkezik, amely 1,2 km/h sebességgel célozza meg a gyomokat egy szabványos 80 hüvelykes ágyásban. A fedélzeti propánégők folyamatosan melegítik a keringtetett, élelmiszer-biztonságos hőfolyadékot, amely a 80 hüvelykes ágyásonként 8 integrált hőcserélővel étkezési repceolajat melegít a lerakás helyén.

Propán és akkumulátor

A gép négy egymástól függetlenül hajtott és kormányzott kerékkel rendelkezik, amelyeket 1,5 kW-os kefe nélküli egyenáramú motorok, bolygóműves áttételezés és láncos-lánckerekes meghajtással. Képes helyben elfordulni és oldalirányban mozogni a könnyű sor végi manőverezés érdekében. A Jetty propánt és lítiumvas-foszfát akkumulátort (LiFePO4) használ energiaforrásként. Egyetlen propán- és növényi olajtöltettel 10 hektáron képes növényvédelmi beavatkozást végezni. A Jetty óránként egy hektárt képes megtenni. A Tensorfield azt állítja, hogy a kézi gyomirtáshoz képest akár 40%-os megtakarítást is biztosíthat a termelőknek a gyomirtás során. A Jetty jelenleg szolgáltatási árú: 50 USD (47,3 EUR) hektáronként, plusz fél cent gyomnövényenként.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?