Óriási változás jöhet Európában: egyre több ilyen hús lesz a boltokban a jövőben?

Óriási változás jöhet Európában: egyre több ilyen hús lesz a boltokban a jövőben?

Szászi Zoltán
Halhatatlan GMO-mentes marhahús lehet az alapja az új, gyorsabban és könnyebben növeszthető izraeli műhúsnak. Két brit cég pedig laborhúsból csinált meg egy legendás angol fogást, hogy a laborban nőtt húst reklámozzák.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Egy izraeli cég, a ProFuse Technology, új laborhús-előállítási módszert fejlesztett ki - írja az AgFunder News. A cég eddig alapvetően más cégeknek állított elő műhős-előállításhoz szükséges termékeket, méghozzá a tenyésztési adalékszerét, ami segít a sejteknek nagyobb arányban és gyorsabban növekedni a laboratóriumi húsok előállításához fejlesztette ki. A mostani fejlesztésük egy újfajta, levédett sejtkultúra, ami gyorsabb, olcsóbb és könnyebb műhús-előállítás alapja lehet a cég szerint. A cég vezérigazgatója, Nevo Michrowksi elmondta a portálnak, hogy mind a sejtproliferáció, mind a sejtdifferenciálódás szakaszában nagyobb a hatékonysága a sejteknek, amit génszerkesztés nélkül kultiváltak.

Halhatatlan sejtekből akármennyi labor-marhahús növelhető

A cég beszámolója szerint, az egésznek az az alapja, hogy sikerült egy spontán mutációval örökéletűvé vált sejtkultúrát azonosítsanak. Ezek myoblaszt sejtek, amik az izomrostok előfutárai. A a PROFUSE-B8 névre keresztelt myoblaszt sejttörzs pedig gyakorlatilag végtelenül képes osztódni. A mintáik már több, mint egy évesek, és továbbra is stabilak, nagyon sok osztódás és mintavétel után. A vezérigazgató elmondta, hogy ez azért egyedi, mert más cégek általában génszerkesztés útján képesek csak elérni, hogy az izomrostok előfutárai stabilak maradjanak. Ez azonban a későbbiekben mindig problémához vezet.

A myoblaszt sejtek az izmok kifejlődése, a myogenezis alatt az állati embrióban többmagvas rostokká fúzionálnak. Így alakulnak ki az izomrostok. A sejtek először sokasodnak (proliferáció), majd funkcionálisan elkezdenek szétválni (differnciálódás). Nevo Michrowksi elmondása alapján ez a második stádium a laborban az, amikor a GMO visszaüt, a genetikailag módosított sejteknek ugyanis mindig meggyűlik valahogy a gondja a differenciálódással, amikor izomrostokká kéne növekedjenek a petri-csészében.

Itt jön be a cég sejtkultúrája. A ProFuse Technology elmondása szerint, a PROFUSE-B8 olyan myoblaszt sejtkultúra, ami spontán mutációval örökéletűvé vált. Ehhez mesterségesen válogatták ki a sok osztódáson átesett sejtek közül a legellenállóbbakat, megtalálva a túléléshez legjobban alkalmazkodottakat. A sejtvonal populációja kevesebb, mint egy nap alatt képes megduplázódni. Ez eltér a GMO-val stabilizált sejtvonalaktól. Dr. Tamar Eigler-Hirsh társalapító elmondta, hogy más cégek általában elsődleges sejtekre fókuszálnak, amik már nem tudnak végtelenül osztódni, a hatásfokuk alacsonyabb, és egy idő után a minta már használhatatlanná válik, így időről időre új állati mintát kell venni. A cégük által kifejlesztett myoblaszt sejtek azonban, különösen a saját tenyészadalékukban nevelve, nem csak stabilan növekednek, hanem magasabb is a hatásfoka az izomrostok kialakulásának.

Brit különlegesség, laborhúsból

A laborban nevelt húsok elfogadottsága változó, mindenesetre van, aki mellette tör lándzsát, különösen a cégek, amik a kifejlesztésére szakosodtak, és amik a fenntarthatósági aspektusát igyekeznek kidomborítani. A Protein Production portál nemrég számolt be róla, hogy egy brit cég, az Ivy Farm Technologies, január végén egy, a hústermelés jövőjéről szóló nyilvános panelre megelepő húzással készült: A britek egyik kedvenc tojásos ételét, scotch egg-et (skót tojást) hoztak magukkal, amit laborban nevelt hússal készítettek el. Ez nagyjából olyan kulináris élmény, mintha magyar nézőket műhúsos Stefánia-vagdalttal kínálnák, a scotch egg ugyanis egyfajta húsos bundába sütött, lágy közepű főtt tojás, ami hatalmas favorit a britek között.

Ráadásul maga a Fortnum & Mason, a scotch egg állítólagos feltalálója segédkezett az elkészítésben. Az étel maga legalább háromszáz éves. Ha az 1707-ben alapított, londoni székhelyű, Piccadily-úton található kereskedőház történetének hinni lehet, egészen pontosan 1738-ban ők maguk találták fel a scotch egg-et, hogy a Piccadily-n keresztülhaladó utazóknak gyors és praktikus eledelt tudjanak felszolgálni. Ez az eredettörténet vagy igaz, vagy nem, mindenesetre a cég az évtizedek alatt különböző válságok vagy éppen a második világháború okozta hiányok miatt többször változtatott már a scotch egg receptjén, és most először készítették el a legendás fogást műhúsból.

Hogy mennyire lesz sikeres a jövőben a műhúst használó angol konyha, az kérdéses, most csak egyszeri, bemutató céllal működött együtt a Fortnum & Mason a laborhúst gyártó Ivy Farm Technologies-zel, a műhúsos skót tojás az ipari mezőgazdaság környezeti hatásaira figyelmet felhívni kívánó koprodukció volt. A műhúst előállító cég ugyanis, saját elmondásuk szerint, 92 százalékkal kevesebb károsanyagot bocsát ki a termelés alatt, mint a hagyományosan előállított húsipar, a földigénye 90 százalékkal kisebb, és 66 százalékkal kevesebb vizet is használnak.

Itthon nem fogadjuk osztatlan örömmel a műhúst

Hogy mikor fogunk műhúsból fasírozottat sütni, vagy hogy mennyire gazdaságos itthon műhúst enni, az nagyjából elméleti kérdés egyelőre, ugyanis ahogy Raskó György közgazdász lapunknak nemrég elmondta, egyelőre nagyon magas a termelői ára az állagban leginkább darálthúshoz hasonlító műhúsnak, bár a technológia fejlődésével ez gyorsan csökken. 2018-ban még ezer dollár (ma kb. 362 ezer forint) volt a kilónkénti ára, ez tavaly már csak 180 dollár volt (65 ezer forint). Ez viszont még mindig „háromszor annyiba kerül, mint a legjobb steak,” fűzte hozzá a közgazdász.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mindenesetre, a műhúst előállító iparág egyéb gondokba is ütkozhet hamarosan. Az utóbbi időben ugyanis Európában több kormány is elkezdte felemelni a hangját a műhúsokkal szemben. Mint arról a múlt héten beszámoltunk, nemrég Nagy István agrárminiszter Ettore Prandinivel, a Coldiretti olasz termelői szervezet elnökével egyeztetett, miután az olaszok példáját követve a magyar kormány is fontolgatja a szintetikus húsok betiltását.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?