Zseniális: ez az amerikai ötlet forradalmasíthatja a növénytermesztést

Zseniális: ez az amerikai ötlet forradalmasíthatja a növénytermesztést

agrarszektor.hu
Bár a különböző érzékelők, szenzorok, időjárásfigyelő állomások megjelenése a földeken hatalmas lépést jelentett az intelligens mezőgazdaság felé vezető úton, ezekkel az eszközökkel együtt egy újabb megoldandó probléma jelentkezett: ezeket el kell látni a működésükhöz szükséges energiával. Erre már több megoldás is létezik, mint például a hosszú élettartamú akkumulátorok, vagy épp a napelemek. Egy amerikai kutatócsapat azonban egy új, forradalmi megoldással rukkolt elő: egyenesen a talajon keresztül küldenék a szükséges elektromos energiát a földekre telepített mérőműszerek számára.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az energiaellátás komoly akadályt jelent a valódi intelligens mezőgazdaság felé vezető úton. Még a leginkább energiahatékony eszközöknek is áramra van szükségük a GPS-koordináták, a nedvességszint, a hőmérséklet, a talaj savassága, a tápanyagkoncentráció és a betolakodó kártevők nyomon követéséhez és jelentéséhez. Erre pedig annyi megoldás létezik, ahány adatot kell nyomon követni: hosszú élettartamú akkumulátorok, napelemek, szélgenerátorok, lézer- és mikrohullámú energiasugarak, sőt, még kondenzátorral töltött drónok is, amelyek képesek az eltemetett indukciós tekercsek fölé telepedni és feltölteni azokat - olvasható az IEEE Spectrum oldalán. Most a cookeville-i Tennessee Technológiai Egyetem kutatói újabb új ötlettel állnak elő: közvetlenül a talajon keresztül küldenék a szenzoroknak az elektromos energiát. Ez nem csupán laboratóriumi kuriózum, ugyanis a kutatók egy nagyszabású kísérlet részeként több vegetációs időszakon keresztül egy kéthektáros tesztparcellán elosztott elektromos energiát továbbítottak a talajon keresztül (TTS) távérzékelők és nagy hatótávolságú, kis teljesítményű LoRa rádiók táplálására.

De hogyan is működik ez az új megoldás?

A mérnökök egy mobil napelemes csoporttal látták el energiával a tesztjeiket, és naponta nagyjából 0,1 kWh-ra volt szükségük. Ha kiskereskedelmi árakat fizettek volna ezért az energiáért, akkor ez naponta alig több mint forintba került volna. A kutatók TTS-rendszere három fő összetevőből áll: egy teljesítményadóból, egy vagy több teljesítményvevőből és több érzékelőmodulból.

Koncepcionálisan az adó és a több vevő összekapcsolt áramköröket alkot. Az áram az adónál mélyen a földbe kerül, a vevők pedig a mezőkön szükség szerint veszik fel. A kutatók a kísérlet eredményeiről szóló tanulmányban úgy fogalmaztak, hogy a TTS-rendszer geometriája egy vízkúthoz hasonló, ami lehetővé teszi, hogy ezt a [nagy hatótávolságú vezeték nélküli energiaátviteli] technikát a felhasználó számára nagyon kis költséggel integrálják a meglévő mezőgazdasági infrastruktúrába.

A mezőgazdasági talajok újabb jó tulajdonsága derült ki

Charles Van Neste, a Tennessee Technológiai Egyetem adjunktusa és kollégái 2016-ban kezdtek el dolgozni a TTS-energián. Azóta tanulmányozták a talaj elektromos tulajdonságait, és megtanulták, hogyan viselkedik az áram a föld alatt, miközben erőfeszítéseket tettek a rendszer nagyobb földterületekre való kiterjesztésére is. Munkájuk során a kutatók megtudták, hogy míg a talaj általában megbízhatatlan vezető, a mezőgazdasági talaj - amelyet öntöznek és rendszeresen ionokkal látnak el a műtrágya révén - sokkal jobb elektromos vezetőképességgel rendelkezik.

A Tennessee-i Műszaki Egyetem világszerte szabadalmat nyújtott be a TTS-re. A kutatók egy induló vállalkozással már dolgoznak a felfedezés piaci termékké alakításán.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?