Óriási eső jön pénteken: térképen mutatjuk, hova, mikor csap le a vihar

Óriási eső jön pénteken: térképen mutatjuk, hova, mikor csap le a vihar

agrarszektor.hu
A mai nap során erőteljes gomolyfelhő-képződés várható, és bár több órára kisüt a nap, időszakosan azért előfordulhatnak erősen felhős körzetek is. Az Országos Meteorológiai Szolgálat az ország teljes területére figyelmeztetést adott ki a zivatarok és a felhőszakadások veszélye miatt, a délkeleti megyékben pedig a magas középhőmérséklet miatt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett pénteken több órára is kisüthet a nap, ugyanakkor időszakosan előfordulhatnak erősen felhős körzetek is. Szórványosan várható zápor, zivatar, melyeket felhőszakadás kísérhet - írta meg az Országos Meteorológiai Szolgálat. A változó irányú szél általában mérsékelt marad, viszont zivatarok környezetében kialakulhatnak erős, viharos széllökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 28 és 33 Celsius-fok között alakul. Késő estére 21 és 27 Celsius-fok közé hűl le a levegő.

Az OMSZ arról is beszámolt, a a nap első felében elsősorban főleg a Dunától keletre, majd a déli óráktól elszórtan, az ország bármely pontján kialakulhat zivatar. A zivatarokat lokálisan felhőszakadás (~25-35 mm, egy-egy helyen akár ennél több is lehet), ezen kívül átmeneti viharos széllökés (~60-80 km/h), esetleg jégeső (1-2 cm-nél nem nagyobb átmérő) is kísérheti. A napi középhőmérséklet a délkeleti országrészben 25 Celsius-fok közelében alakul.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat
Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat
Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat
Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

A zivatarok és felhőszakadások veszélyét illetően a OMSZ az ország teljes területére elsőfokú figyelmeztetést adott ki. A magas középhőmérséklet miatt Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok vármegyékben van érvényben elsőfokú figyelmeztetés.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat
Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

FRISSÍTÉS: Felhőszakadás veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki Veszprém, Fejér, Komárom-Esztergom és Somogy vármegye területére az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek délután. Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint a négy vármegye egyes járásaiban a következő órákban az intenzív záporból, zivatarból rövid idő alatt 50 millimétert meghaladó csapadék hullhat.

A meteorológiai szolgálat közölte: pénteken és szombaton napközben is szinte az egész országban alkalmasak a feltételek zivatarok kialakulásához. Összességében szórványosan lehet zivatarokra számítani, ugyanakkor az ország bármely pontján megjelenhetnek. Az erősebb zivatargócokat főként felhőszakadás kísérheti, és 25-35 milliméter, de egymást követő zivatarcellákból akár 45-50 millimétert meghaladó csapadék is lehullhat. Kisebb eséllyel átmeneti viharos, kilométerenkénti 60-80 kilométeres széllökés, esetleg jégeső is társulhat a zivatarokhoz. Szombat estétől, késő estétől jelentősen csökken a zivatarok esélye.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt javasolja, ha valakit autóvezetés közben ér a felhőszakadás, lassítson, vagy lehetőség szerint álljon meg, amíg a heves zivatar elvonul. Ahol villámárvíz alakul ki, már bokáig érő vízfolyás is ledöntheti az embert a lábáról. Azt kérik, ha valaki bajba jutott embert, vagy leszakadt vezetéket lát, jelezze a 112-es segélyhívón.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?