Óriási zivatar csaphat le az országra: térképen mutatjuk, hol, mi várható

Óriási zivatar csaphat le az országra: térképen mutatjuk, hol, mi várható

agrarszektor.hu
Csütörtökön napközben országszerte megerősödik a délnyugati szél, amelyet főként a Dunántúlon és a főváros tágabb környezetében több helyen is viharos lökések (~65-75 km/h, a magasabban fekvő területeken >80 km/h) kísérhetnek. Estére országszerte veszít erejéből a szél. A nap során kora reggel a keleten, északkeleten vonuló csapadékzónában kis eséllyel, elvétve előfordulhat beágyazódott zivatar. Csütörtök reggel a hidegfront kelet felé távozik. Ezt követően a déli óráktól az Északi-középhegység térségében, majd estétől az északi megyékben előfordulhat néhol zivatar. A zivatarokat viharos széllökés (~65-75 km/h), valamint kis méretű jég is kísérheti.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Csütörtökön a Dunántúlon eleinte napos idő várható, majd a frontális felhő- és csapadékrendszer délelőttre az északkeleti tájakat is elhagyja, így ott is csökken a felhőzet. Ugyanakkor a déli óráktól délnyugat felől erősen megnövekszik, megvastagszik a felhőtakaró, ezzel együtt nő a csapadékhajlam - írta meg a met.hu. Napközben kevesebb, estétől már több helyen valószínű - nagyobb eséllyel az ország északi felén - zápor, sőt egy-egy zivatar sem kizárt. A délnyugati szelet országszerte erős, több helyen viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 21 fok között várható, a déli, délkeleti tájakon lesz a legmelegebb idő. Késő estére 9 és 15 fok közé hűl le a levegő.

A HungaroMet Nonprofit Zrt. csütörtökre elsőfokú figyelmeztetés adott ki a zivatarveszély miatt Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Veszprém vármegyékre. Mint írták, a zivatarokat viharos széllökés (~65-75 km/h), valamint kis méretű jég is kísérheti. 

Forrás: HungaroMet Nonprofit Zrt.Forrás: HungaroMet Nonprofit Zrt.

A HungaroMet Nonprofit Zrt. csütörtökre elsőfokú figyelmeztetés adott ki a viharos széllökések veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetést adott ki Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala vármegyékre. Ezeken a területeken a szél erőssége elérheti a ~65-75 km/h-t, a magasabban fekvő területeken akár >80 km/h-s széllökések is előfordulhatnak.

Forrás: HungaroMet Nonprofit Zrt.Forrás: HungaroMet Nonprofit Zrt.

Az éjszaka első felében közepesen vagy erősen felhős lesz az ég, majd viszonylag gyorsan szakadozik, csökken a felhőzet, hajnalra nagyobb területen kiderül az ég. Az északon kialakuló záporok délkelet felé haladnak, de ezzel együtt a számosságuk is csökken, ugyanakkor nem zárható ki egy-egy zivatar. A nyugati, délnyugati szél az eleinte erős, viharos lesz, majd hajnaltájt veszít erejéből. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 10 fok között alakul. Pénteken napközben a fátyol- és gomolyfelhők mellett napos időre számíthatunk, nem valószínű számottevő csapadék. A déli, délnyugati szél többfelé lesz erős, a Nyugat-Dunántúlon viharos lökések is várhatók. A maximum-hőmérséklet 18 és 24 fok között alakul, északkeleten az alacsonyabb, délen a magasabb értékekkel. 

Péntekre a HungaroMet Nonprofit Zrt. elsőfokú figyelmeztetés adott ki a viharos széllökések veszélye miatt Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém, Zala vármegyékre. Ezeken a területeken a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 km/h-t.

Forrás: HungaroMet Nonprofit Zrt.Forrás: HungaroMet Nonprofit Zrt.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?