IGC: nincs remény több kukoricára

agrarszektor.hu
A Nemzetközi Gabona Tanács (IGC) legfrissebb, novemberi jelentése is minden reményt eloszlat a jövő évi magasabb kukoricatermés elől, sőt októberi előrejelzéséhez képest még egy millió tonnával kevesebb betakarítást prognosztizál a 2010/11-es évre.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az októberi előrejelzésben éves szinten még 27 millió tonnás kukorica raktárkészlet csökkenéssel számoltak az idei gazdasági évre vonatkozóan, a ma kiadott elemzésben azonban már 31 milliós csökkenést jeleztek előre.

Ennek oka, hogy megszűnt a remény a jobb brazil, illetve amerikai terméshozamra. Ennek ellenére a 810 millió tonnásra becsült idei kukoricatermés még mindig magasnak számít összehasonlítva a korábbi évekkel. Augusztusban az IGC még 19 millió tonnával többre számított, ekkor azonban még nem lehetett tudni, hogy az USA-ban idén ilyen gyenge lesz a terméshozam.

Eközben a fogyasztást illetően nem módosított előrejelzésén múlt hónap óta a szervezet: továbbra is rekord 840 millió tonnát jósolnak. Ezen belül takarmány célra azonban 3 millió tonnával kevesebbel, 487 millióval számolnak. A termény üzemanyagként történő hasznosítását is revizionálták: mostani jelentésükben már 228 millió tonnával számolnak, a múlt havi 225 millió helyett.

Ezeknek megfelelően a következő évre átvihető készletek négy éves mélypontra, 121 millió tonnára csökkenhetnek.

A Szövetségi Mezőgazdasági Minisztérium (USDA) novemberben kiadott előrejelzésében még 4,9 millió tonnás termelésnövekedéssel számolt, vagyis a 2010/11-es évre vonatkozó 818,5 millió tonnás jóslata ismét meghaladja a gabonatanácsét.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?