IGC: bízhatunk a jövő évi gabonatermésben

agrarszektor.hu
Mintegy 23 millió tonnával nagyobb búzatermést vár az idei évben a Nemzetközi Gabona Tanács (IGC), bízva a sikeresebb tavaszi vetésben, és az Oroszországot idén elkerülő katasztrofális időjárásban.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A befolyásos nemzetközi szervezet szerint a májussal kezdődő 2011-12-es gazdasági évben várhatóan 670 millió tonna búzát sikerül majd betakarítani, amely 3,6 százalékos emelkedést jelentene, de még így is elmaradna a három évvel ezelőtti rekord, 683 millió tonnás rekordterméstől. Mindezen prognózisukat arra a feltételezésre alapozzák, hogy a gabonaárak szárnyalása nagyobb területek bevetésére ösztönzi a gazdákat. A világ búzával bevetett területeinek nagysága körülbelül 3 százalékkal növekszik majd ennek köszönhetően, különösen Oroszországban.
Az IGC gabonapiaci előrejelzésének publikálására nem sokkal azután került sor, hogy a Strategie Grains nevű vezető elemzőcég csökkentette az EU búzatermésére vonatkozó prognózisát.

A Macquarie bank elemzői szerint azonban még ha emelkedik is valamelyest a termelés, a készletek akkor is csökkenőben vannak, a növekvő kereslet miatt, vagyis az importőrök még nem dőlhetnek hátra: az árak magasak maradnak. A bankház szerint a chicagói árutőzsdén idén bushelenként 9 dollárt is elérheti a búza ára, és csak 2012-ben csökken 7 százalékos szintre.

Emellett a tanács pontosított a 2010-11-es gazdasági évre vonatkozó becslésein is. Ezek szerint búzából 3 millió tonnával többet, 647 millió tonnát remélnek, köszönhetően az előzetes várakozásokat felülmúló ausztrál termésnek. A termés azonban így is 4,6 százalékkal elmaradna az előző évitől.

A búza iránti keresletet szintén 1,7%-kal feljebb tornázta az IGC, összesen 661 millió tonnára becsülve azt, így az év végi készletek 6,6 százalékkal lehetnek alacsonyabbak a tavalyinál, amely 185 millió tonnát jelent.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?