Egyszerűsíteni kell a Közös Agrárpolitikát: túl sok az ellenőrzés?

agrarszektor.hu
A Kifizető Ügynökségek Vezetőinek Konferenciáját évente kétszer rendezik meg, mindig az éppen EU elnökséget adó tagállam szervezésében. 2011 első félévben a rendezvény házigazdája a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) volt. Az Európai Bizottság (EC), az Európai Számvevőszék (ECA), az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) képviselői, valamint a tagállamok agrártámogatások kifizetésével foglalkozó ügynökségek delegációi plenáris ülések és workshopok keretében tapasztalatokat cseréltek a Közös Agrárpolitika működtetéséről, a Kölcsönös Megfeleltetésről, a MePAR minőségellenőrzési kampányról, az intervenciós politika jövőjéről és az élelmiszersegély program kihívásairól.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Európai Unió agrártámogatásait minden tagállamban az e célból létrejött, összesen több mint 80 kifizető ügynökség folyósítja a gazdálkodóknak. Tevékenységük összehangolása és a kölcsönös tapasztalatcsere érdekében az ügynökségek vezetői idén május 18-20 között Herceghalmon találkoztak.

A konferenciát Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter nyitotta meg, aki kiemelte: Magyarország a Nemzeti Vidékstratégia megalkotásával régi adósságát törlesztette. A dokumentum kiemelt jelentőséget tulajdonít a családi gazdaságok, valamint a kis- és középvállalkozások támogatásának. Hangsúlyozta, hogy a magyar elnökség ideje alatt zárult le a Közös Agrárpolitika (KAP) jövőjéről szóló vita, s a tagországok elfogadták a magyar elnökség következtetéseit. Az erős, versenyképes Európának az erős közös agrárpolitika az egyik feltétele. A közvetlen támogatások megőrzése - melyet sok, főként régi tagország feleslegesnek tart - és a fiatal gazdák támogatása a közeljövőben is fontos szerepet fog kapni a támogatások rendszerében, ám fontos, hogy a 2014-2020-as időszakra is meglegyenek az ehhez szükséges pénzügyi források.

A konferencián felszólalt Palkovics Péter, az MVH elnöke is, aki beszédében hangsúlyozta, hogy a Kifizető Ügynökségek szerepe és felelőssége azért is nagyon nagy, mert az EU támogatásainak 40 százalékát a mezőgazdasági támogatások teszik ki. Hazánk is nagyban érdekelt abban, hogy az uniós és a nemzeti támogatások hatékony és jogszerű felhasználása teljes mértékben a hazai mezőgazdaság versenyképességét, a vidék fenntartható fejlődését,, az ott élők boldogulását szolgálja. Kiemelte, az MVH-nak szándékában áll a társintézményekkel való szorosabb kapcsolattartás a 2014-et követő KAP-ra való felkészülés érdekében, különösen szellemi, technikai és informatikai tapasztalatcsere terén. Éppen ezért hazánk felajánlotta, hogy az elektronikus rendszerek bevezetésével kapcsolatos tapasztalatait megosztja a többi tagországgal.

Az Európai Bizottság (EC) Mezőgazdasági Főigazgatóságának képviseletében Rudolf Moegele elmondta, a KAP jövőjének kulcsszava az egyszerűsítés. Ennek érdekében szükséges a támogatási rendszer szisztematikus áttekintése, a költséges, ugyanakkor kis hatékonyságú támogatások eltörlése, az ellenőrzési és adminisztrációs terhek csökkentése. Az egyszerűsítés azonban nem veszélyeztetheti a kifizetések jogszerűségét, ellenőrizhetőségét. A 2013 utáni KAP reformfolyamatban a következő hónapokban jogalkotási folyamat indul a "KAP 2020-ig" címmel. Újdonság lesz, hogy először kezelik együtt a szakpolitikai és a finanszírozási kérdéseket, a döntéseket pedig a Tanács az Európai Parlament szoros együttműködésében hozza. Június végén a Bizottság benyújt egy javaslatot a többéves pénzügyi keretről. Moegele hangsúlyozta, három kulcsfontosságú cél van napirenden: a fenntartható élelmiszertermelés, a klíma és természetes erőforrások együttes kezelése, valamitn a kiegyensúlyozott területfejlesztés.

Michael Fred Zenner az Európai Számvevőszéktől (ECA) beszámolt a kifizető ügynökségeket érintő pénzügyi ellenőrzések új rendszeréről. Az ECA a külső auditora az EU források felhasználásának, az ellenőrzésekről éves jelentéseket adnak közre és a maastrichti szerződés óta végeznek vizsgálatokat a mezőgazdaság területén. 2010 óta nemcsak megnövekedett az ellenőrzések száma, hanem megváltozott annak szisztémája is. A kifizető ügynökségeknél egy alkalommal hosszabb ideig auditálnak a számvevőszék illetékesei, s ez idő alatt több tranzakciót vizsgálnak, továbbá helyszíni ellenőrzéseket is folytatnak. A változás lehetővé tette a költséghatékonyabb és egyszerűbb ellenőrzéseket.

Az Európai Csalás Elleni Hivataltól (OLAF) Louis Smeets a mezőgazdasági támogatásokat érintő pénzügyi szabálytalanságok kezeléséről beszélt. Kiemelte, legfontosabb céljuk a szabálytalanul lehívott pénzek visszakövetelése, s ebben évről évre jobb eredményeket érnek el. A tagállamoknak be kell jelenteniük a visszaéléseket az OLAF rendszerében, de a Hivatal csak akkor tud érdemi munkát végezni, ha a bejelentés időben megtörténik.

Palkovics Péter a sajtótájékoztató végén a kérdésekre reagálva elmondta, hogy szabálysértések esetén az MVH a támogatások 3-15 százalékát vonja le, szándékos, vagy ismétlődő szabálysértés esetén azonban a teljes tmogatás megvonásra kerül. Tavaly hozzávetőleg 2000 ügyfélnél kellett levonásokat eszközölni.

2010 júniusa és 2011 márciusa között mintegy 400 milliárdot fizetett ki a hazai kifizető ügynökség. Összesen mintegy 180 ezer gazdálkodótól vártak területalapú támogatáshoz kérelmet, amely ugyan kevesebb lett, de a területek nagyságát tekintve az 5 millió hektár a várakozásoknak megfelel.

Felmerült kérdésként az intervenció jelentősége is. Palkovics elmondta, egyes országok szerint erre nincs szükség, mint ahogy az élelmiszersegély programnak sem a KAP-on belül lenne a helye. Az intervenciót ellenzők szerint ugyanis ma már önszabályozók a piacok. Hazánk, a lengyelekkel együtt azon az állásponton van, hogy igenis szükség van piacszabályozásra. Palkovics Péter szerint ez a vita biztosan hosszasan el fog húzódni a tagállamok között.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?