Mégis lesz fordított áfa a sertéságazatban, a sertéstartók tiltakoznak

agrarszektor.hu
Mégis kezdeményezi a fordított áfa bevezetését a sertéságazatban a kormány Brüsszelnél, noha a szektor szakmai szervezetei szerint az áfa-csökkentés hatékonyabb módszer lenne az üzletág fehérítésére. Mivel a fordított áfa bevezetéséhez az Európai Unió jóváhagyása szükséges, így a kormány ezt az adózási mechanizmust az uniós jóváhagyás után kívánja bevezetni

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Szakértői hatástanulmányok megvizsgálásával a kormány tegnap tárgyalta a fordított áfa sertéságazatban történő bevezetésének kérdését, és támogatta annak Európai Bizottság felé történő kezdeményezését az élősertés és a félsertés tekintetében. A Vidékfejlesztési Minisztérium ezzel párhuzamosan azt a feladatot vállalta magára, hogy a fordított áfa bevezetése miatt a sertéstartóknál esetlegesen felmerülő, átmeneti jellegű likviditási problémák kezelésére megoldást keres.

A gabona-, olajos- és fehérjenövény szektorban bevezetett fordított áfa az első tapasztalatok alapján komoly tisztulást hoz a magyar mezőgazdaságban, javítja a tisztességes vállalkozások helyzetét és növeli az adóbevételeket. E tapasztalatok alapján a kormány megítélése szerint a fordított áfa érdemben segíthet a sertéságazatot sújtó feketegazdaság visszaszorításában is. Ezen túlmenően a hatóságok a hagyományos ellenőrzési eszközök fokozott használatával valamennyi áfacsalási mód ellen határozottan fellépnek.

Sákán Antal, a Magyar Sertéstartók Szövetségének (MSSZ) elnöké szerint a fordított áfa alkalmazása komoly problémákat okoz a sertéstartók mellett a húsiparnak is, és a 27 százalék kivétele a veszteséges termelésből a sertéstartók halálát jelenti. Figyelembe véve, hogy a kiutalás előtt ellenőrzés is van, a sertéstartók öt hónapnál korábban nem jutnának hozzá az áfához - mutatott rá. Szerinte azt sem nem tudni, hogy az VM honnan tudna finanszírozni több milliárd forintnyi áfát. Úgy vélekedett, hogy a tervezett intézkedésnek feketegazdaságot erősítő hatása is van, miközben sok termelő tönkremenne.

Mivel a fordított áfa bevezetéséhez az Európai Unió jóváhagyása szükséges, így a kormány ezt az adózási mechanizmust az uniós jóváhagyás után kívánja bevezetni. A döntés része annak a sertéságazatot érintő kormányzati döntéssorozatnak, amely a hosszú távú stratégiai intézkedések elfogadásával, és a takarmánypiaci helyzet miatt rövid távú intézkedéscsomag megvalósításával talpra kívánja állítani az elmúlt évtizedben nehéz helyzetbe került szektort.

A Baromfi Terméktanács, a tej Szakmaközi Szervezet, valamint a Vágóállat és Hús Szakmaközi szervezet szerint azinban a feketegazdaság visszazsorításában sokkal hatékonyabb lenne az alapvető élelmiszerek áfájának 5 százalékra csökkentése, amiről azonban azt mondta a kormányzat, hogy egyelőre még gondolkodik, és hatástanulmányokat készít. A szakmai szervezetek korábbi kalkulációja szerint az alapvető élelmiszereken belül egy szűkített termékkört érintő áfacsökkentés nagyjából 60 milliárdos lyukat ütne a büdzsén.

Korábban Manczel Lászlóné, a Vágóállat és Hús Szakmaközi szervezet titkára úgy nyilatkozott a kérdésről az agrarszektornak.hu-nak korábban, hogy a szervezetük július közepén ismertette javaslatait a Vidékfejlesztési Minisztérium által kezdeményezett megbeszélésen, miszerint a pénzügyi segítség mellett a sertéságazat problémáira az egyik megoldás az áfa 5 százalékra történő csökkentése lenne, ami megfelel a jelenlegi EU átlagnak is, és hatékony fegyver a feketekereskedelem elleni harcban. Ezen túlmenően az alacsony áfa segítségével a fogyasztó kevésbé érezné meg az állattartás és húsfeldolgozás költségeinek növekedését, amivel a hazai feldolgozók további belföldi piacvesztése is elkerülhető lenne.

(forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?