Érezhetően fehéredik a gabonapiac

agrarszektor.hu
A jelek szerint sikerrel lehetetlenített el számos csalási formát az egyes növényi termékekre idén bevezetett fordított áfa kötelezettség. Júliusban két észak-alföldi határátkelőhelyen is határozottan csökkent a valószínűsíthetően fiktív gabonaexport.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-alföldi Regionális Főigazgatóságának a Világgazdaság birtokába került gyorsjelentése szerint Ártándon és Csengersimán 69,94 százalékkal esett vissza a gabonaszállítmány forgalom, míg áruokmány szerinti mennyiségben 70,76 százalék volt a csökkenés mértéke. A tavalyi év ugyanezen időszakához viszonyítva az export 78,21, az import 56,76 százalékkal csökkent, míg áruokmány szerinti mennyiség tekintetében 79,39 illetve 43,86 százalékos a csökkenés. Kizárólag az említett két vizsgálati ponton közel 1 milliárd forintos forgalomcsökkenés következett be a tavalyi év gyanús kiszállítóinak, vásárlóinak eltűnésével, ráadásul ez az érték vélhetően alulbecsültnek is számít, hiszen a jelentés 50 ezer forintos tonnánkénti árakkal számol, miközben a piaci árak ennél valamivel magasabbak. A forgalom visszaesésének elsődleges oka a július elsejétől életbe lépett fordított áfa, mely a gabonafélékre, olajosmagvakra, valamint egyes fehérjenövényekre nézve kötelező érvényű. Ezzel gyakorlatilag lehetetlenné vált az említett áruk, elsősorban Romániába, Szlovákiába és Szerbiába történő fiktív utaztatásával kivitelezett áfacsalás, így gyakorlatilag csak a valóban legális forgalom maradt meg.

“Mára elmondható, hogy a fordított áfa bevezetése elérte a célját, és - Romániához hasonlóan - azonnal megtisztította a piacot." - mondta el a Világgazdaság megkeresésére Vacsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke. Hozzátette: "az adócsalók ma más árukkal dolgoznak, jellemzően műtrágyával és húsfélékkel, ezért a jövőben indokolt lenne kiterjeszteni a rendelkezést más árucsoportokra is." Hasonló véleményen van Pótsa Zsófia, a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és -Kereskedők Szövetségének főtitkára is. "Aggasztó, hogy a csalók olyan feldolgozott termékeket keresnek céljaikra, amelyek nem esnek a fordított áfa hatálya alá. Jellemzően ilyen áruk a különböző lisztek, és darák, mint például a szójadara." Pótsa elmondása szerint a szövetség mindenképp kezdeményezni fogja a rendelkezés más árucsoportokra történő kiterjesztését.

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?