Érkezik a tejcsomag

agrarszektor.hu
A tejágazat közép- és hosszú távú szabályozását megalapozni hivatott törvénycsomagról beszélt Feldmann Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szerdai gárdonyi konferenciáján.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A második alkalommal megrendezett, "Tejágazati tendenciák és kilátások címmel összehívott II. tejágazati konferencián Feldmann Zsolt beszédében elsősorban a szervezettség fontosságát hangsúlyozta az ágazatban tevékenykedőket leginkább sújtó jövedelem ingadozás kiküszöbölésében. A helyettes államtitkár szerint ennek eléréséhez már a szeptember elseje óta hatályban lévő szakmaközi szervezetek működéséről szóló törvény is segítséget jelent, mivel határozottan javítja a termelők alkupozícióit, a piac átláthatóságát valamint az információáramlást.

Említést tett ugyanakkor egy, a tejágazat közép- és hosszú távú szabályozását megalapozni hivatott, úgynevezett "Tejcsomagról" is, mely a tervek szerint elősegíti majd az élelmiszerláncok kialakulását, ezáltal egyenletesebb jövedelemeloszlást tesz lehetővé. A konferencián felvázolt törvénycsomag elemei lesznek még a szerződéses kapcsolatok szabályozása, az eredetmegjelölés illetve a földrajzi árujelzés is.

A konferencia másik kiemelt témája a tejkvóta rendszer 2015-ös kivezetése volt, melynek kapcsán az előadók egyöntetűen az időben megkezdett, céltudatos felkészülés elengedhetetlenségét hangsúlyozták. Szabó Márton agrárközgazdász szerint a termelés visszaszorítására megállapított kvóta eltörlésével a hatékonyan termelő országok (Németország, Hollandia, Dánia) erőteljesen növelhetik termelésüket, az így előálló felesleg pedig komoly fenyegetést jelenthet a magyar tejpiacra. Ugyanakkor hozzátette, 2015 kiváló esélyt is kínál Magyarország számára, hogy a gyengébb teljesítőképességű szomszédos piacokon, azaz Csehországban, Szlovákiában és Romániában növelje részesedését. Ehhez azonban megfelelő menedzsment-szemlélet, jó takarmánygazdálkodás és termelő-feldolgozó kapcsolat szükséges.

Istvánfalvi Miklós, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke a piaci pozíciók megerősítésének szükségességére hívta fel a figyelmet, elsősorban az import és az illegális forgalom jelentős visszaszorulása által. A terméktanács elnöke szerint ehhez feltétlenül szükséges lenne az alapvető élelmiszerek, köztük a tejtermékek áfájának 5 százalékra történő csökkentése.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?