Vihar emeli a szója árát

agrarszektor.hu
Az eddig jótékonynak várt csapadékos időjárás könnyen viharba fordulhat az argentín vetésterületeken, ami mind a szójának, mind a kukoricának kisebb lökést adott. Bár az emelkedés rövidtávon kitarthat, a Solar Capital árutőzsdei kereskedője továbbra is lejjebb várja a szója árfolyamát.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Napok óta a dél-amerikai vetésterületek várható csapadékos időjárása szorította lejjebb az árfolyamot, ám a legújabb előrejelzések szerint mégsem lesz ez olyan jótákony hatású, mint azt gondolták. A csapadék várhatóan ugyanis vihar formájában csapódik le, nem csupán megnehezítve ezzel a vetés folytatását, de a már elvetett termény is komoly károkat szenvedhet. Ennek megfelelően a hétfői zuhanást követően megindult felfelé a szója árfolyama, mely 1527-ről 1533 centre tudott emelkedni tegnap, ma pedig már 1540 cent felett jár. Ha tudja tartani ezt a szintet, úgy elképzelhető, hogy rövidtávon további emelkedésre lehet számítani, ám Länger Péter ezzel kapcsolatosan óvatosságra int, hosszú távon ugyanis valószínűleg a csökkenő trend folytatódik majd a Solar Capital árutőzsdei kereskedője szerint.

 

A dél-amerikai vihar nem csupán a várható szója terméshozamokat csökkentette 10 százalékkal, de a kukorica esetében is 20 százalékos mínusszal számolnak, így a termény árfolyama is megindult felfelé az elmúlt időszak lassú lecsorgása után. 737 centes nyitóárfolyamához képest négy centet tudott tegnap emelkedni, és ára a mai napon is felfelé mozog.

 

A búza árának csökkenése az elmúlt napok lassulását követően ma minimális mértékben ugyan, de emelkedőbe fordult. Ebben vélhetően szerepet játszanak azok a hírek is, melyek a legnagyobb gabonaexportőrök készletadatainak 17 éves negatív csúcsáról szólnak, ugyanakkor még messze nem beszélhetünk a kínálati oldal kimerüléséről. Erről tanúskodik a napokban tett bejelentés is, miszerint Oroszország nem vezet be Ukrajnához hasonlóan exporttilalmat.


CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?