Brutális zuhanásban a szója

agrarszektor.hu
Hatalmasat esett pénteken a szója, köszönhetően a közzétett WASDE jelentésnek, mely jócskán a befektetői várakozások fölé pozicionálta a globális szójatermést. Ugyancsak nagyot esett a búza, a nap nyertese a kukorica.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Abszolút értékben ugyan nem volt akkora a változás, ám az időszakhoz képest igen szokatlan az ilyen mértékű kiigazítás, ez pedig felkészületlenül érte a piacot. 47 centes zuhanásával négy hónapja a legalacsonyabb árfolyamra esett vissza a szója, a kereskedést végül 1451 centen zárta. Egyelőre a mai nap sem indult különösebben jól, 27 centes csökkenésével már áttörte első támaszát, és vészesen közeledik az 1418 centes másodikhoz is.


Hasonlóan értékelte az elmúlt héten szárnyaló búza kilátásait is a jelentés, így az esés itt sem maradt el, mértéke azonban jóval visszafogottabb volt. 16 centes csökkenésével visszakerült a 900 centes szint alá, végül 886 centen zárt. A hétfőt ugyancsak gyengébben kezdte, jelenleg 4 centes mínuszban van.


A kukorica lett ezzel a legjobban teljesítő termény a "három nagy" között annak ellenére, hogy a jelentés számára sem volt különösebben pozitív. Árfolyama kis mértékű csökkenése révén még így is elfoglalhatta a képzeletbeli dobogó legfelső fokát, köszönhetően annak, hogy sokan továbbra is rosszabb terméseredményekről szóló jelentésekre várnak januárban, az uralkodó vélemény túl optimistának véli a jelenlegi hivatalos álláspontot. Két centes pénteki esését követően 738 centes árfolyamon zárt, jelenleg pedig úgy tűnik, a három termény közül egyedüliként növekedéssel indítja a hetet. Jelenleg 742 centen áll. 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?