További árfolyamcsökkenések várhatók a chicagói árutőzsdén

agrarszektor.hu
Az elmúlt időszakban nem teljesített különösebben jól a három nagy egyike sem, a közeljövőben pedig nem is lehet ennek megváltozására számítani Länger Péter, a Solar Capital árutőzsdei kereskedője szerint, sőt egyelőre az is kétséges, hol érhet véget a lejtmenet.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Igazán nagyot esni csak magasról lehet, a jelenlegi trendek szerint a tavalyi évben legsikeresebben teljesítő szója példája pedig épp ezt látszik igazolni. A december közepén még 1500 centes magasságokban járó árfolyam már az év végére az 1400 centes szint alá csúszott, a jelenlegi fundamentumok, többek között a kiváló termés előrejelzések és a megnövelt termőterületek következtében esélytelennek tűnik a visszakapaszkodás. Voltaképpen a jelenlegi ár is csak közelíti a reális értéket, így vélhetően tovább halad az árfolyam az 1350 centes szint felé.

A búza utoljára tavaly szeptemberben zárt pozitív előjelű hónapot, azóta gyakorlatilag hónapról-hónapra átlagosan 4 százalékkal esik az árfolyam. A kiemelkedően gyengén alakuló, 70 centes esést produkáló decembert követően úgy tűnik a január sem hozza el a megváltást, jelenleg mintegy 32 centes esésben van az év első napján jegyzett árszintjéhez képest. Érezhetően az utóbbi napok kínai vásárlásokról szóló hírei sem javították jelentősen a kilátásokat, ez Länger Péter szerint annak köszönhető, hogy az ár kellően alacsonyan tartása érdekében ilyenkor időben egyenletesen szétterítik a vásárlásokat, melyek így nem járnak hirtelen keresletbővüléssel.

Első ránézésre a kukorica az egyetlen kivétel, ami egyelőre jobban kezdte az évet, ám ezt a jelenséget nem szabad túlértékelni. A még december folyamán 680 centes szintre eső árfolyam az elmúlt napokban sikeresen visszakorrigált a 700 cent körüli szintre, azonban tartós növekedés itt sem valószínűsíthető. Nagyobb mozgást a piacon a holnapi USDA jelentés hozhat, amennyiben a várakozásokkal ellentétben nem a lefelé ható fundamentumokat erősíti majd tovább.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58