A MOSZ sem indít jelöltet a Kamarában

agrarszektor.hu
A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) nem vesz részt az új Nemzeti Agrárkamara megalakítását célzó agrárkamarai választáson - jelentette be a MOSZ elnöke pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Nagy Tamás a döntést azzal indokolta, hogy az agrár-érdekképviselet a Magyar Agrárkamara ideiglenes elnöksége által január 11-én közzétett, a választások lebonyolításáról szóló határozata alapján nem tud önállóan részt venni a választáson.


Az eljárási szabályok ugyanis - az úgynevezett zárt listás rendszer, amely csak a jelölő szervezetek listái közötti választást teszi lehetővé - széles körben kizárják a szakmai szervezetek önálló részvételi lehetőségét. Emellett az agrár-érdekképviselet a választásokra való felkészülési időt is kevesli - hangoztatta a MOSZ-elnök.

Nagy Tamás az indokokat részletezve elmondta: a MOSZ elvileg ugyan a zárt listás választáson is állíthatott volna jelölteket, ám ezt az eljárási szabályok miatt gyakorlatilag nem teheti meg. A jelöltállító szervezeteknek ugyanis január 21-ig le kell adniuk a zárt jelölőlistát, a lista összeállítására és leadására csak néhány nap áll rendelkezésre. A listának pedig 1230 jelölt nevét kell tartalmaznia, és tőlük még az elfogadó nyilatkozatot is be kell kérni.

Emellett a teljes - megyei - jelölőlista érvénytelenné válik, ha a listán olyan személy szerepel, aki nincs a kamarai névjegyzékben. A kamarai névjegyzék pedig rövid ideig - egy napig - tekinthető meg a fővárosban az agrárkamara székhelyén. Csak ezt követően kap értesítést a tag arról, hogy szerepel-e a kamarai nyilvántartásban, azaz választó és választható-e.

A MOSZ sérelmezi, hogy a jelölőszervezet által állított listát az agrárkamara átmeneti elnöksége hagyja jóvá. Továbbá az agrár-érdekképviselet szerint arra sincs szabály, hogy a jóváhagyásnak mik a feltételei, és az elutasításra nincs jogorvoslat. Emellett a választások ellenőrzésére az ideiglenes elnökség által kinevezett választási bizottság jogosult, a jelölő szervezet nem.

Nagy Tamás megjegyezte: a kamara ideiglenes elnökségének 21 tagjából tudomása szerint 12 a Magosz tagja. Az elnök jelezte: a MOSZ levélben hívta fel Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztert - mint a törvény által a kamarai választási szabályok jóváhagyására feljogosítottat -, hogy vonja vissza a szabályzatot. Erre a kérésre eddig nem érkezett válasz - tette hozzá.

Utalt arra is, hogy a MOSZ levélben kéri a köztársasági elnök közbenjárását a szervezet álláspontja szerint a törvényi felhatalmazás kereteit túllépő és a jogállamisággal ellentétes szabályozás megsemmisítésére. Emellett a MOSZ fontolóra veszi, hogy az ügyben további lépéseket is tesz: például az ombudsmanhoz, illetve az ügyészséghez fordul. Az MTI megkeresésére a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) sajtóirodája közölte: a MOSZ levelét Fazekas Sándor megkapta, és a jövő héten válaszol rá.

(MTI)

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?