Elindult a sertésprogram végrehajtása

agrarszektor.hu
Megkezdődött a kormány által tavaly elfogadott sertésprogram végrehajtása, az elindítás finanszírozására 2,6 milliárd forint áll rendelkezésre - mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Budapesten.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) sajtótájékoztatóján Feldman Zsolt közölte: a várakozások szerint a program eredményeként 6-7 év alatt megduplázódhat a mostani sertésszám az országban, és elérheti a 6 millió darabot. A sertésállomány növelését célzó program fontos lépésének nevezte, hogy április 1-jén bevezetik a sertéságazatban - és a takarmányok esetében is - a fordított áfát, amitől a feketegazdaság visszaszorítását várja az agrárkormányzat. Akár 50 százalékkal is mérséklődhet az ágazatban a jelenleg legalább 30 százalékra becsült feketegazdasági tevékenység, ami 10-15 milliárd forintnyi többletbevételt jelenthet az államkasszának - mondta.

Feldman Zsolt szerint a magyar sertéságazatban - a meglévő nehézségek ellenére - van fejlesztési kedv és hajlandóság, amit az is mutat, hogy a 2012 nyarán kiírt telepkorszerűsítési pályázat eredményes volt. A 80 milliárd forintnyi jóváhagyott támogatásból ugyanis mintegy 25 milliárd forint forrással a pályázók a sertéságazati fejlesztéseket kívántak megvalósítani.

A helyettes államtitkár fontosnak nevezte, hogy a fogyasztók keressék és meg is találják a magyar termelők áruit. Ezért a rendelkezésre álló pénzből mintegy 600 millió forintot kívánnak a sertéságazat termékeinek bel- és külföldi promóciójára költeni. Ennek háttéréül pedig egy új minőségtanúsítási rendszer kidolgozása szolgál.

Napirenden van a sertéstenyésztés genetikai hátterének korszerűsítése is, a fejlesztés bázisa - a magyar fajták számára - a herceghalmi Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet lesz. Itt százmillió forintos nagyságrendű invesztícióval mesterséges termékenyítő, továbbá teljesítményvizsgáló állomást hoznak létre.

Emellett kicserélik, felújítják, összekapcsolják a sertéságazat hatósági informatikai rendszerét. Segítséget kívánnak adni a kisebb feldolgozó üzemek technológiai fejlesztéseihez is, valamint elindítottak egy kamattámogatott, agrár-forgóeszköz hitelprogramot is - közölte a helyettes államtitkár.

Németh Antal, a VHT elnöke arról beszélt többek között, hogy most az országba mintegy 750 ezer élősertést hoznak be évente. Ha ezt - valamint alapanyagként importált húsmennyiséghez szükséges élőállatot - belföldön állítanák elő úgy nemcsak magyar alapanyagot dolgozhatnának fel a belföldi húsüzemek, hanem az sertéságazat jelentősen hozzájárulhatna a vidéki foglalkoztatás növeléséhez. E célok megvalósításban kíván közreműködni a VHT.

Menczel Lászóné, a VHT titkára az MTI-nek elmondta: ebben az évben a termelőknek mintegy 10 milliárd forint nagyságrendű forrás jut az állatjóllét, az állategészségügyi kiadások és az állatihulla-megsemmisítési költségek támogatásárára.

(MTI)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02