Mi köze a papírpelenkának a húsok áfájához?

A fogyasztóknak kedveznének az adócsökkentéssel, de az ma nem megy. Az élelmiszeripar kevésbé számít.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A papíralapú pelenkánál végrehajtott jelentős áfa csökkentés utáni piaci események is igazolták az első Orbán-kormány idején, hogy az adómérséklés nem jut el a fogyasztókhoz, hanem azt a gyártók és a kereskedők teszik zsebre. Ezért a parlament mezőgazdasági bizottsága sem vállalja be, hogy módosításokat nyújtson be a jövő évi adótörvényekhez a sertés- és a baromfihúsok áfájának lefaragása érdekében, amelyet a kormány - a korábbi ígéretek ellenére - eleve nem is terjesztett be az Országgyűlésnek.

A kormány, illetve a Nemzetgazdasági Minisztérium a Fidesz parlamenti frakciójának döntését vette alapul, amikor nem szerepeltette a sertés- és a baromfihúsok áfájának csökkentését a jövő évi adótörvény-javaslatokban - jelentette ki a parlament mezőgazdasági bizottságának ülésén Font Sándor, a testület fideszes elnöke. A frakció az áfa mérséklést addig nem látja lehetségesnek, amíg nincsenek garanciák arra, hogy az adólefaragás teljes mértékben eljut a fogyasztókhoz. Ehhez előbb olyan ellenőrzési rendszert kellene felállítani, amely az áfa csökkentés pozitív ármérséklő hatását "elvinné" a vásárlókig - állapította meg az elnök.

Font Sándor az első Orbán-kormány idején szerzett kedvezőtlen tapasztalatokkal érvelt, amikor a papíralapú pelenka 25 százalékos akkori áfáját eltörölték, de az árak fél év múltán semmit sem csökkentek, mert az adómérséklést a gyártók és a kereskedők lenyelték. Az elnök szerint általában hasonló események játszódnak le a hazai mezőgazdasági géppiacon, amikor a gépbeszerzésekhez uniós támogatások lépnek életbe. Ekkor ugyanis a gyártók a gépárakat pontosan a támogatások mértékével emelik, így a gazdálkodók semmivel sem fizetnek kevesebbet a gépekért. "Óvatos félelmeink" vannak azzal kapcsolatban, hogy húspiaci szereplőknél hirtelen áremelkedés indulna meg, ha az áfa csökkenne - fogalmazott a bizottság elnöke.

A mai helyzetben értelmetlen művelet lenne egy áfa csökkentéssel több tízmilliárdos költségvetési bevételt átadni a gyártóknak és a kereskedőknek - állapította meg Font Sándor. A közelmúltbeli román példák is azt mutatják, hogy az élelmiszerpiaci áfa csökkentés nagy részét a kereskedők nyelik el, ha az adómérsékléshez nem társulnak egyéb intézkedések - közölte Palotai Kinga, a Nemzetgazdasági Minisztérium főosztályvezetője.

Mint ismert, a kormány korábban azt ígérte, hogy a sertés- és a baromfihúsok 27 százalékos mai áfa kulcsát januártól "10 százalék alá" süllyeszti, majd annak ellenére is visszalépett a változtatásoktól, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium az adómérséklés mellett foglalt állást. A tárca számításai szerint 5 százalékos adókulcs bevezetésével a költségvetést mintegy 50 milliárd forintos bevételkiesés érte volna a sertés- és a baromfiágazat miatt.

A hazai élelmiszeripar nem lesz képes még egy évet kibírni 27 százalékos áfa mellett - jelentette ki Gőgös Zoltán, a bizottság MSZP-s alelnöke. Szerinte újabb vállalati csődök és elbocsátások jönnek, mert a legális cégek nem tudják felvenni a versenyt a feketegazdasággal, amelynek a magas adókulcs kifejezetten kedvez. Úgy vélte, a fogyasztói elvárásokkal egyenrangúak az élelmiszeripari érdekek is, és 5 százalékos áfa mellett az adócsalások megszűnnének, mert azok "tíz százalékba kerülnek". A fogyasztói árak csökkenésére pedig az az éles verseny lenne a garancia, amely ma a húspiacon dúl. Tisztában vagyunk azokkal a problémákkal, amelyeket a magas áfa miatti feketegazdaság okoz az élelmiszeriparnak, de a jelenlegi fázisban nem érné meg mérsékelni az adót - reagált ugyanakkor Gőgös érveire Font Sándor.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58