Így kell harcolni! - Megfutamodtak a földre éhes osztrákok

agrarszektor.hu
Mégsem panaszolja be Ausztria Magyarországot az uniós agrárminiszteri tanácsban.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A helyes irányba tett lépésként értékelte Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, hogy Ausztria visszavonta az unió agrárminiszteri tanácsának (Agrifish) ülésére tett, a magyar földügyekkel kapcsolatos napirendi javaslatát. Az osztrák agrárvezetés azt kifogásolja, hogy Magyarország meg akarja szüntetni ausztriai gazdák Magyarországon bejegyzett termőföldpiaci haszonélvezeti jogát, a Vidékfejlesztési Minisztérium szzerint viszont a zsebszerződések elleni jogszerű fellépésről van szó.

Fazekas Sándor tudomása szerint Ausztria az uniós miniszterek halászati és agrártanácsa következő ülésére soron kívüli vagy egyéb napirendi pontként javasolta, hogy tárgyalják meg a számára sérelmesnek ítélt magyar földügyekkel kapcsolatos kérdéskört, majd ezt a javaslatot visszavonta szerda délelőtt.

"Nekem mindig az volt az álláspontom, hogy nincs ilyen hatásköre az agrárminiszterek tanácsának" - jelezte Fazekas Sándor. A vidékfejlesztési miniszter leszögezte: a javaslat visszavonását helyesnek tartja, ugyanakkor más változást az ügyben nem lát. Az MTI kérdésére hozzáfűzte: még most sem tartja időszerűnek, hogy találkozzon osztrák kollégájával. "Nem aktuális, hogy tárgyaljunk" - fogalmazott.

A miniszter kijelentette: az osztrák gazdák továbbra sem legalizálhatják tulajdonként az általuk művelt magyarországi földterületeket, erre sem a régi, sem az új földtörvény nem ad lehetőséget. Az illegális földtulajdont nem lehet legalizálni, mivel ezek zsebszerződéses ügyletek haszonélvezettel, amelyben valaki pénzt fizet azért, hogy tulajdonjog-közeli állapotba kerüljön - mondta.

De más "zsebszerződés-típusokkal" sem lehet a jövőben senki termőföld-tulajdonos Magyarországon. Ebben az ügyben ugyanis rengeteg variáció van, de egyiket sem lehet legalizálni - szögezte le Fazekas Sándor.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?