Nyílt az agrárolló az orosz embargó miatt

agrarszektor.hu
Erőteljesen nyílt az agrárolló az orosz embargó hatására az elmúlt év utolsó négy hónapjában - hangsúlyozta Tresó István, a K&H Agrárüzletág fejlesztési főosztályvezetője. Az orosz szankciók miatt a magyar termelőknek is új piacokat kell találniuk.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

"Decemberben ismét, az előző év azonos időszakához képest 6,6%-kal mérséklődtek a mezőgazdasági árak, de összességében jó évet zárt az agrárium, és nemzetgazdasági szempontból is számottevően hozzájárulhatott a tavalyi GDP növekedéshez - reagált Tresó István a KSH termelői árakról szóló, mai közleményére.
 
A termelési és ráfordítási költségeket mutató agrárolló éves szinten jó jövedelmet biztosított a szektornak, ugyanakkor az év utolsó négy hónapjában az orosz embargó hatására erőteljesebben kinyílt. A szankciók piactorzító hatása jelenleg is érvényesül, mivel azonban a termelés globális szinten egyensúlyban van, ezért idő kérdése, hogy a piacokon is egy új egyensúlyi helyzet alakuljon ki. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy Oroszország új ellátókat talál, míg az orosz felvevőpiactól elesett exportőrök, így a hazai termelők is, új piacokra találnak.
  
Most, hogy Brüsszel jóváhagyta az új uniós költségvetési ciklus öt operatív programját, az élelmiszeripar már a konkrét kormányzati intézkedéseket várja, hogy beindulhasson a támogatások tényleges lehívása - jelentette ki a főosztályvezető.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?