Valamit nagyon tudhat - Újra kaszált a cseh milliárdos

agrarszektor.hu
Jelentősen növelte bevételeit a cseh Agrofert vállalat. A tavalyi évben mintegy tíz százalékos növekedést mutató mezőgazdasági és vegyipari cégcsoport több európai országban is jelen van, magyar érdekeltsége közé tartozik például a Ceres pékség, az IKR Agrár Kft. és a Devecseri Agrokémiai cég is. A vállalat egyetlen tulajdonosa Andrej Babis, cseh kormányfő-helyettes és pénzügyminiszter, akit a cseh ellenzék és a sajtó is gyakran vádol politikai- és gazdasági összeférhetetlenséggel.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Tíz százalékkal nőtt az Agrofert csoport tavalyi éves bevétele, így 2014-et mintegy 167 milliárd koronával zárta a vállalat - olvasható az Agrofert oldalán. A cég szerint a tavalyi beruházások értéke 12,6 milliárd korona körül alakult, a csoport forgalmában pedig az állami megrendelések értéke 1,1 százalékot ért el. A tavalyi nyereséghez leginkább a csoport német vegyipari cégei járultak hozzá. Így például az Agrofert legjobban teljesítő tagja az SKW Sticksoffwerke Piesteritz német műanyaggyártó vállalat volt, amely a tavalyi évet 2, 9 milliárd koronás nyereséggel zárta.

A cseh cégcsoport legjelentősebb tavalyi akvizíciója a kiskunfélegyházi NT Kft. megvásárlása volt, de nem a napraforgóolajat gyártó vállalat az egyetlen magyar Agrofert érdekeltség. A cég tulajdonában áll például a győri Ceres pékség, a bábolnai IKR Agrár Kft. és a Devecseri Agrokémiai mezőgazdasági cég is. Emellett érdekeltségei vannak Németországban, Szlovákiában és néhány további európai államban is.

Érdekesség, hogy a mintegy 34 ezer embert foglalkoztató cégcsoport egyetlen tulajdonosa Andrej Babis, aki a cseh kormányfő helyettese és egyben az ország pénzügyminisztere is. Babist a cseh ellenzék és a sajtó is bírálja, mivel szerintük a politikai és a gazdasági tevékenysége összeférhetetlen.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?