Itt a rég várt pályázat: készülhetnek az öntözési tervek

agrarszektor.hu
Öntözésfejlesztésre összesen 49,5 milliárd forintra pályázhatnak a termelők 2016. július 6. és 2018. július 6. között - adta hírül a Miniszterelnökség. Egyéni beruházásnál 500 millió forint, kollektívnél 1 milliárd forint a vissza nem térítendő támogatás felső határa. Korábban az EU egyáltalán komolyan kifogásolta az öntözésfejlesztés uniós finanszírozását, és csak hosszas egyeztetés eredményeképpen bólintott rá a magyar tervekre, szigorú feltételek mellett.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Megjelent a Vidékfejlesztési Program (VP) öntözésfejlesztést támogató pályázati felhívása 49,5 milliárd forintos keretösszeggel - idézi a Miniszterelnökség közleményét az MTI. E szerint a kormány és az Európai Bizottság egyeztetését követően a korábbi összeg többszöröse áll a magyar gazdálkodók rendelkezésére az öntözött területek növelésére.

Ismeretes, hogy korábban a bizottság elzárkózott az öntözési támogatatás engedélyezésétől, és csak hosszas lobbizás eredményeképp hagyta jóvá a kormány elképzeléseit. Az uniós jogszabályok mindenesetre nagyon szigorú feltételekhez kötik az öntözési beruházások támogatását. A pályázati felhívásokban, vízjogi engedélyköteles beruházások esetében a pályázat benyújtásának feltételeként szerepel a jogerős elvi vízjogi engedélyek megléte. A kabinet tervezi a vízjogi engedélyek megszerzésének egyszerűsítését és felgyorsítását is.

A felhívással a mezőgazdasági termelés biztonsága és a klímaváltozáshoz való alkalmazkodása érdekében többek között a vízvisszatartást, a fenntartható gazdálkodást, a takarékos öntözési technológiák elterjesztését támogatják. Egyéni beruházás esetén 500 millió forint, kollektív esetén 1 milliárd forint a vissza nem térítendő támogatás felső határa.

A pályázatok kizárólag elektronikus úton nyújthatók be a www.mvh.gov.hu weboldalon 2016. július 6. és 2018. július 6. között. A pályázati felhívás részleteiről a www.szechenyi2020.hu weboldalon lehet tájékozódni - áll a közleményben.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58