Keményen megmondtuk Brüsszelnek: megint zsebbe kell nyúlni

agrarszektor.hu
Rendkívüli uniós támogatásra lesz szükség az idén is ahhoz, hogy kezelni lehessen a tejpiaci válságot. A pluszpénzeket pedig nem a Közös Agrárpolitika (KAP) támogatásaiból, hanem más forrásokból kell előteremteni. Az Európai Unió nyárra ígér megoldási javaslatokat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A tavalyi támogatásokhoz hasonlóan az idén is szükség lesz uniós segítségre a tejpiaci válsághelyzet enyhítésére - hangoztatta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az eindhoveni informális agrártanácsülésen. Szerinte ugyanis csak így biztosítható, hogy az orosz embargó hatásainak árát ne a gazdákkal fizettessék meg. A pluszpénzeket pedig nem a KAP támogatási rendszeréből, hanem más európai uniós forrásokból kell előteremteni - szögezte le.

Fazekas Sándor tárgyalt Phil Hogan uniós mezőgazdasági biztossal is, aki szerint az Európai Bizottság dolgozik a lehetséges megoldási javaslatokon. Ezeket várhatóan a júniusi vagy a júliusi mezőgazdasági és halászati tanácsülésen mutatják be a szakminisztereknek.

A biztos nem látja akadályát annak, hogy idén is emelt összegben, 70 százalékos mértékben legyen lehetőség a területalapú támogatások őszi előlegeinek kifizetésére. Phil Hogan egyeztetéseket folytat az Európai Bizottság költségvetésért felelős tagjával annak érdekében, hogy uniós forrásból nyújthassanak célzott támogatást a bajban lévő termelőknek. A biztos számít a tagállamok, így Magyarország javaslataira is a tekintetben, hogy milyen feltételek alapján kerüljön sor a források elosztására a gazdák között, amennyiben erre lehetőség nyílik.

Fazekas Sándor több EU-tagország agrárminiszterével is informális tanácskozást folytatott, amelyeken a Földművelésügyi Minisztérium közleménye szerint ismertette a magyar álláspontot. A magyar tejtermelők tavasszal uniós és nemzeti forrásból mintegy 17 milliárd forint többlettámogatást kaptak a már meglévő támogatási jogcímeken felül. Így a hazai tejágazat a 2015-ös 49 milliárd után idén minden korábbinál nagyobb - uniós összevetésben is magas -, mintegy 63,5 milliárd forint támogatást vehet igénybe.

Németország eközben bejelentette, hogy legalább 100 millió eurós (mintegy 31 milliárd forint) állami segélycsomagot nyújt az ottani tejtermelőknek. A mezőgazdasági és élelmezésügyi minisztérium közleménye szerint a termelők, a feldolgozók és a kereskedelmi ágazat képviselőivel folytatott egyeztetésen elfogadott "100 millió euró plusz x" nagyságú csomag az első lépés a tejtermelők helyzetének javítására. A pénzt a többi között a likviditás biztosítására és hitelek törlesztésére lehet fordítani.

A német minisztérium adatai szerint a tej ottani kilogrammonkénti átlagos felvásárlási ára áprilisban 24,6 cent volt. A termelők szerint félő, hogy rövidesen a 20 centes határ alá zuhan a felvásárlási ár, holott legkevesebb 35 centes ár szükséges a gazdaságos működéshez.

Az árcsökkenés a Németországot, az EU-t és az egész világot jellemző túltermelésnek tulajdonítható - írja az MTI. Tovább nehezíti a helyzetet az orosz embargó, az olajtermelő országokban és Kínában tapasztalható keresletcsökkenés, valamint az uniós piaci szabályozás - az úgynevezett tejkvóta - kifutása, amelynek révén a piac eleve az "alkalmazkodás nehéz szakaszában" van.

A minisztérium kimutatása szerint a német tejtermelő gazdaságok száma folyamatosan csökken: a 2000-ben regisztrált 139 ezerhez képest csaknem megfeleződött, 73 ezerre süllyedt. Németország ugyanakkor így is a legnagyobb tejtermelő az EU-ban, több mint 20 százalékos részaránnyal.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?