Mi a sikeres uniós pályázat titka? - Finanszírozás nélkül nem megy

agrarszektor.hu
A pályázati támogatások döntő szerepet játszanak a beruházások ösztönzésében, ugyanakkor a fejlesztések csak tudatos pénzügyi tervezés és valamennyi szükséges forrás megfelelő rendelkezésre állása mellett valósíthatóak meg sikeresen. Az elnyert vissza nem térítendő támogatás a beruházási költségek csak egy részét fedezi, emellett az önerő és a projekt működtetéséhez nélkülözhetetlen forgóeszközök finanszírozását is biztosítania kell a vállalkozásnak, a legtöbb esetben hitelfelvétellel. Figyelembe kell venni a támogatások utólagos folyósítását is, így a támogatás-előfinanszírozás szintén megoldandó feladat - hívja fel a figyelmet Herczegh András, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) ügyvezető igazgatója. Az AVHGA kezessége minden felmerülő finanszírozási igény kielégítését képes segíteni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Milyen szerepet játszik Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány az agrárhitelezésben?

Az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány feladata készfizető kezesség nyújtása olyan mikro-, kis - és középvállalkozóknak, amelyek mezőgazdasági területen működnek vagy tevékenységük a vidéki térséghez kapcsolódik. Sok vállalkozás, bár működőképes üzleti tervvel rendelkezik, mégsem tud hitelhez hozzájutni, elegendő tőke vagy fedezet hiányában. Ekkor lép életbe a hitelgarantőr intézmények kezességének fontossága - a vállalkozások által felkínált fedezetet kiegészítve, vagy akár anélkül-, a hitelintézetek szívesebben, vagy kedvezőbb feltételekkel nyújtanak hitelt a vállalkozásoknak.

Az agrárium speciális finanszírozási igényeire és támogatási szabályaira tekintettel a hazai piacon több mint két évtizede e szektor ügyleteit szinte kizárólag az alapítvány garantálja. Az agrárpreferenciánk a portfólió összetételében, a termékfejlesztésben, az intézményi kapcsolattartásban és a díjképzésben is megjelenik.

Finanszírozási szempontból a mezőgazdaság az egyik legjobban teljesítő ágazat, emellett jelentős növekedési potenciállal is rendelkezik. Hogyan értékeli az alapítvány teljesítményét az agrárium számainak tükrében?

Az agrárium teljesítménye 2014-ben rekordokat döntött, így az eredmények további javítása 2015-ben nem lett volna reális elvárás. Ez az irány a hitelállományban is megmutatkozott, 2014 végén - a mezőgazdaságban rekordnak számító - 388 milliárd forint volt a vállalati hitelállomány, amely tavaly év végére 366 milliárd forintra mérséklődött. Ez a csökkenés az AVHGA számaiban nem észrevehető, a garanciaintézmény az elmúlt évek tendenciáját követve tovább növekedett. Az alapítvány garantált hitelállománya az utóbbi 4 évben 109,2 milliárdról 179,3 milliárd forintra nőtt. Egy év alatt, 2015 év végére pedig 19 százalékot, vagyis 28,1 milliárdot növekedtünk, ami minden várakozást felülmúlt. Ezt viszont nemcsak a saját érdemünknek tartjuk, hanem annak is, hogy gyakorlatilag a teljes magyar bankrendszerrel, a takarékszövetkezeti rendszerrel, és kisebb mértékben egyéb pénzügyi vállalkozásokkal is kapcsolatban állunk.


Folyamatosan olvashatunk az új uniós ciklusban meghirdetett támogatások kiírásáról. Miként tudja segíteni az alapítvány a vállalkozások forrásokhoz jutását?

A pályázati támogatások döntő szerepet játszanak a beruházások ösztönzésében, ugyanakkor a fejlesztések csak tudatos pénzügyi tervezés és valamennyi szükséges forrás megfelelő rendelkezésre állása mellett valósíthatóak meg sikeresen. Az elnyert vissza nem térítendő támogatás a beruházási költségek csak egy részét fedezi, emellett az önerő és a projekt működtetéséhez nélkülözhetetlen forgóeszközök finanszírozását is biztosítania kell a vállalkozásnak, a legtöbb esetben hitelfelvétellel. Figyelembe kell venni a támogatások utólagos folyósítását is, így a támogatás-előfinanszírozás szintén megoldandó feladat. Az AVHGA kezessége minden felmerülő finanszírozási igény kielégítését képes segíteni.


Milyen szabályozási nehézségeket lát az agrárfinanszírozásban?

Az alapítvány egyik fő célkitűzése, hogy azok a pályázók, akik elnyerik a támogatásokat, meg is tudják valósítani a tervezett projektjeiket. Ez nagyban függ attól, hogy hozzájutnak-e a kiegészítő banki forrásokhoz.

Vegyünk egy gyakorlati példát: a beruházási támogatásoknál, ha valaki megkapja az állattartó telepek korszerűsítésére a maximális 50 százalékos támogatást, vagy egy fiatal gazdálkodó a maximális 60 százalékot, kimeríti a támogatási lehetőségei keretét, és így nem tud további támogatáshoz jutni. Gyakorta megesik, hogy az önerő kiegészítéséhez szükséges hitel felvételekor már nem tud kedvezményes hitelhez, vagy államilag viszontgarantált hitelgaranciához folyamodni, s így megakad a projekt kivitelezése. Ezért alapos átgondolást igényel a vállalkozás részéről, hogy mérlegelni tudja a finanszírozási lehetőségeit.


Hogyan tud kapcsolódni az AVHGA tevékenysége a Vidékfejlesztési Programhoz?

A Vidékfejlesztési Program (VP) céljainak elérése számunkra alapvető fontossággal bír. Hiszen a kiemelt ágazatok - állattenyésztés, kertészet, élelmiszeripar - az alapítványnál már 5-10 évvel ezelőtt is fókuszterületek voltak, ezért ezekben az ágazatokban nemcsak terveink, hanem eredményeink is vannak.

A közös fókusz továbbá megmutatkozik a kisvállalkozások, kisgazdaságok támogatásában is. Az alapítvány portfóliójában a mikrovállalkozások aránya eléri a 85 százalékot, ezen belül is egyre nagyobb arányban jelennek meg az őstermelők, családi gazdálkodók. Ennek megfelelően 2015-ben a hitelösszeget tekintve többségében mikrovállalkozások kaptak alapítványi kezességet: 65,5 milliárd forint került a legkisebb vállalkozásokhoz, ami 11,5 milliárd forinttal több, mint az előző évben. Az olyan cégek is fordulhatnak hozzánk, amelyeknek javítaniuk kell a hitelkondícióikon, és adott esetben hosszabb futamidőre, vagy nagyobb összegű hitelre van szükségük. Az együttműködés ezen piaci szereplőkkel is fontos az alapítvány számára, az államilag támogatott készfizető kezességgel az ő igényeiknek is igyekszünk megfelelni, hogy a fejlődéshez szükséges hitelhez hozzájuthassanak.

A cikk megjelenését az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány támogatta.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?