Még mindig kellenek az új gépek - Az agrárszektor pörgeti a lízingpiacot

agrarszektor.hu
Az első hat hónapban 4 százalékkal, 235 milliárd forintra nőtt a lízingpiac az előző évihez képest, idén a finanszírozott összeg megközelítheti az 500 milliárd forintot a Magyar Lízingszövetség szerint. Nyikos Katalin, a szövetség elnöke kiemelte, hogy az agrárlízingpiacon a finanszírozott összeg meghaladta a 30 milliárd forintot, ami a teljes piacot nézve 13 százalékos részesedés.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A szövetség tájékoztatásában hozzátette, a jegybanki hitelprogram továbbra is jelentős motorját adta a lízingpiacnak: a 235 milliárdos finanszírozott összegnek a 24 százaléka - 55 milliárd forint - kötődött a programhoz.

Nyikos Katalin, a Magyar Lízingszövetség elnöke a közleményben elmondta, a legfontosabb szegmensekben növekedést értek el a lízingvállalatok, egészségesebbé és kiegyensúlyozottabbá vált a korábban elsősorban a járműfinanszírozásra koncentráló lízingpiac. Az autó- és flottafinanszírozásban 1 százalékkal, 104 milliárd forintra, a termelőeszközöknél 7 százalékkal, 131 milliárd forintra, a gépek esetében pedig szintén 7 százalékkal, 63 milliárd forintra nőtt a finanszírozott összeg.

Nyikos Katalin kiemelte, hogy az agrárlízingpiacon a finanszírozott összeg meghaladta a 30milliárd forintot, ami a teljes piacot nézve 13 százalékos részesedés.

Az exportcélú lízingfinanszírozást elősegítő Exim-program keretében közel 7 milliárd forint értékben nyújtottak forrást a lízingtársaságok, ami a teljes piac 3 százaléka.

A Magyar Lízingszövetség szakértői arra számítanak, hogy a gazdasági növekedési kilátásokkal összhangban a következő időszakban folytatódhat a növekedés a piacon, és a lízingpiac bővüléséhez a járműfinanszírozás mellett a termelőeszközök és a gépek finanszírozása is számottevően hozzájárul.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02