Az OTP szerint nagyon nem jó, hogy Lázárék pályázatai késtek

agrarszektor.hu
A mezőgazdasági beruházások finanszírozása jelenti majd a "motort" agrárfinanszírozási oldalról a következő két-három évben az OTP Bank szerint. Mára az agrárberuházások jelentősen csökkentek, mert a Lázár János vezette Miniszterelnökséghez tartozó Vidékfejlesztési Program pályázatait elhúzódva írták ki és a döntések is csúsznak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az első félév végén várhatók az első beruházásokra vonatkozó pályázati döntések a Vidékfejlesztési Programban az előzetes kormányzati kommunikáció szerint - húzta alá egy mai tájékoztatón Benedek Fülöp, az OTP Bank agrárágazati igazgatóságának ügyvezető igazgatója. E döntéseket a pályázók és a kivitelezők mellett a finanszírozók is várják, mivel megkezdődhetnek az elhalasztott beruházások. A pályázati felhívások elhúzódó kiírása és a döntések csúszása miatt 2015-2016-ban a beruházások értéke a 2010-es szint 99%-ára csökkent.

Mi vár a magyar mezőgazdaságra 2020 után? Tényleg felpörögnek a támogatási döntések? Merre tart a hazai húsipar? Hogyan lesz nemzetközi szinten versenyképes élelmiszeriparunk? Álom vagy valóság a versenyképes állattenyésztés? Hogyan szabadulhatunk meg az import GMO-s szójától? Ha választ akar kapni a hazai agrárium legfontosabb és legaktuálisabb kérdéseire, regisztráljon a Nyugat-magyarországi Agrárfórumra, ahol az elsőrangú szakmai program mellett a kiváló kapcsolatépítési lehetőségeké a főszerep.

A jelenlegi ciklusban alkalmazott "the small is beautiful" elv - azaz törekvés arra, hogy uniós támogatásokból több, kisebb volumenű projekt valósuljon meg - a hazai bankszektort is kihívások elé állítja - mutatott rá Benedek Fülöp. Ennek oka, hogy a jelenlegi pályázati szakaszban lényegesen több őstermelő, egyéni vállalkozó és kisebb mezőgazdasági vállalkozás nyújtott be pályázatot, mint korábban. Az ő pénzügyi helyzetük azonban kevésbé erős és transzparens, illetve e vállalkozások által biztosított fedezeti háttér is kétséges.

A Vidékfejlesztési Programhoz kapcsolódó beruházások jelentős része közbeszerzés köteles lesz, ezért az ügyfeleknek is kiemelt figyelmet kell fordítaniuk a szabályszerű eljárás lefolytatására - hívta fel a figyelmet Szabó István, a bank ügyvezető igazgató-helyettese. Ezen felül a közbeszerzési eljárás lerövidíti a beruházás megvalósítására fordítható időintervallumot, és a támogatásokat is utófinanszírozással fizetik ki, ezért lehet lényeges megfelelően előkészített pénzügyi háttérrel megkezdeni a beruházásokat - tette hozzá.

Az OTP Bank az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) és az OTP Hungaro-Projekt Kft. (OTP HP) bevonásával "zöld folyosó" elnevezésű, egyszerűsített hitelezési indít idén júniusban. Ez gyorsított finanszírozást tehet lehetővé a Vidékfejlesztési Programhoz kapcsolódó beruházásoknál.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?