Extrém forinterősödés jöhet a következő 12 hónapban

agrarszektor.hu
A Portfolio rendszeresen végzett alapkezelői felmérése alapján az alapkezelők egyetértenek abban, hogy a következő három hónapban nem lesz két százaléknál nagyobb elmozdulás a forint piacán. A márciusi erősödést követően az április mélyponton közel 315 forintot kellett adni egy euróért.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A felmérésben résztvevő alapkezelők: Allianz, Concorde, Dialóg, Erste, Equilor, Generali, K&H, MKB, OTP.

Az idei évben összességében közel másfél forintot gyengült a hazai deviza az euróval szemben, míg a dollárral szemben már közel 10 forintot tudott erősödni a magyar forint. Az EUR/HUF piacán áprilisban egy közel két százalékos forintgyengülést követően, közel öt hónapos mélypontról tudott erősödni a hazai deviza, jelenleg 310,5 forintot körül jegyzik a forintot a bankközi devizapiacon.

Az előző felmérésben 9 hónapja először értettek egyet az alapkezelők a következő 3 hónap forint előrejelzésével kapcsolatban, májusban ismét egységes a hazai alapkezelők véleménye. Egyéves időtávon ismét megoszlanak a vélemények, azonban ebben a hónapban az alapkezelők nagyobb arányban állítják azt, hogy nem lesz két százalékosnál nagyobb elmozdulás. Meglepetés viszont, hogy volt olyan alapkezelő, aki 5 százalékosnál nagyobb forint erősödést vár a következő egy évben, erre több, mint két éve nem volt példa.

Az alapkezelői válaszokból képzett hangulati indikátorok közül a rövid távú várakozások mutatója alapján stagnált a gyengülésre fogadók aránya, tehát szinten maradt az előző hónapban csökkent pesszimizmus.

12 hónapos időtávon viszont optimistábbak az alapkezelők, csökkent a gyengülésre fogadók aránya.

A 3 hónapos időtávra vonatkozó kötvénypiaci várakozások a MAX index esetében ismét egységesek, az alapkezelők nem várnak 2 százaléknál nagyobb elmozdulást. Egyéves időtávon az alapkezelők többsége nem vár öt százaléknál nagyobb emelkedést és továbbra is vannak olyanok, akik a MAX index esését várják.

Áprilishoz képest nem sokat változott a helyzet. A hazai alapkezelők többségénél még mindig a piaci súlyozás dominál a benchmarkhoz képest, a válaszadók közül senkinél nincs felülsúlyozáson a hazai kötvénypiac.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?