Nem tudja, mikor nyerhet? - Így néz ki a Miniszterelnökség ütemterve

agrarszektor.hu
Ütemtervet határozott meg az irányító hatóságként működő Miniszterelnökség az 1300 milliárd forintos Vidékfejlesztési Program beruházási pályázatainak elbírálásához. Nyáron dömpingszerűen születhetnek meg a támogatói döntések, bár számos pályázatot még nem adott át tartalmi értékelésre a Magyar Államkincstár (MÁK).

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Felgyorsítja a Vidékfejlesztési Program beruházási pályázatainak elbírálását a Miniszterelnökség. A tárca a tartalmi értékelésekhez és a támogatói döntések meghozatalához konkrét ütemtervet határozott meg - jelentette be a Portfolio és az agrárszektor.hu közelmúltban megrendezett nyugat-magyarországi agrárfórumán Kis Miklós Zsolt államtitkár.

Az alábbi táblázat azt tartalmazza, mely pályázatoknál mikorra várhatók támogatói döntések. A tárca ütemtervéből kiderül, hogy a döntések a nyáron dömpingszerűen születhetnek meg, és több százmilliárd forintos összeget érinthetnek. A nyári értékelés és döntéshozatal elsősorban az élelmiszeripari, a kertészeti és az állattenyésztési pályázatokra terjed ki.

A Miniszterelnökség a tartalmi értékeléseket akkor tudja megkezdeni, ha a kifizető ügynökségként működő MÁK a benyújtott és befogadott kérelmeket átadja. Számos pályázatnál azonban az átadás még nem történt meg, így ezeknél a döntéshozatal is későbbre várható. Az alábbi táblázat azt mutatja, milyen lesz a többi pályázat értékelési menetrendje. Itt egyes döntések csak az ősszel, szeptember-novemberben születhetnek meg.

A támogatói döntésekre szükség van ahhoz, hogy a pályázók megkezdhessék beruházásaikat, illetve hozzáférjenek a támogatási előlegekhez. Ágazati szakértők szerint az elbírálást azért is fel kell gyorsítani, mert az utóbbi időszakban visszaestek az agrárberuházások a pályázati források hiánya miatt. Többen például a késlekedő fejlesztésekkel indokolják, hogy a hazai sertésállományt nem sikerül elmozdítani a történelmi mélypontról.

A Miniszterelnökség álláspontja szerint a vidékfejlesztési pályázatok időben jelentek meg ahhoz képest, hogy Brüsszel csak 2015 augusztusában bólintott rá a magyar programra. Azt viszont a tárca is elismeri, hogy a támogatói döntések meghozatala csúszott. Ehhez azonban - állítja a minisztérium - az is hozzájárult, hogy a korábbi kifizető ügynökségként működő Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) tavaly "nem tudott felnőni feladatához". Ezért is szüntette meg a kormány idén januártól az MVH-t, és helyezte át a kifizető ügynökségi feladatokat a MÁK-hoz.

Címlapkép: Balázs Attila (MTI)

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?