Közel lehet a dollár gyors esésének a vége

agrarszektor.hu
Közelít egy kritikus zónához a dollár az euróval szemben, amely a következő napokban-hetekben első körben megállíthatja a zöldhasú mélyrepülését és ugyanez a helyzetkép látszik a dollárindexnél is. Nem állítjuk, hogy ne tudna tovább esni idővel a dollár, de előbb ezeken a kritikus tartományokon át kell jutnia. Mindez a forint szempontjából azt jelenti, hogy tovább süllyed még egy kicsit az árfolyam a mostani 265 körülről, de azért lassan érdemes lehet meggondolni egy kis dollárvételt - írja a Portfolio.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az, hogy az Obamacare lecserélésére indított Trump-próbálkozások kudarcba fulladtak, azt jelenti, hogy egyelőre ebből az irányból nincs érdemi további költségvetési mozgástér a radikálisnak beharangozott amerikai társasági adócsökkentés végrehajtására. Márpedig ha ez a gazdaságélénkítő (és inflációfelpörgető szándékú) lépéssorozat elmarad, akkor nagy kérdés, hogy a Fed mikor és milyen ütemben tud kamatot emelni. Éppen ezek a kamatemelési várakozások árazódnak most ki és ez a dollár euróval szembeni esésének egyik fő mozgatórugója. A piac jelenleg már idénre csak 50 százalék alatti eséllyel áraz egy újabb kamatemelést, miközben a legutóbbi Fed-prognózis még két ilyen lépést vetített előre 2017-re.

A devizapár másik lábát, az eurót viszont két fontos tényező is hajtotta eddig. Egyrészt az, hogy az Európai Központi Bank felől olyan üzeneteket kapott a piac, hogy idővel elkezdi majd visszafogni a havi 60 milliárdos eszközvásárlási programját a jegybank (itt voltak persze kommunikációs zavarok, a piac pedig előreszaladt), másrészt a német-francia tengely láthatóan elköteleződött az eurózóna integráció mélyítése (közös eurózóna költségvetés, pénzügyminiszter) mellett. Utóbbi a fizetési övezet szerkezeti gyengeségeinek kiküszöbölése miatt vonzóvá teszi a zónát számos nagybefektető felé, miközben egyébként is folyó fizetési mérleg többlete van a zónának a világ többi részével szemben.

Az euró hirtelen jött ereje azonban kezd kellemetlen lenni számos európai vállalatnak és az EKB-nak is, mivel veszélyezteti az inflációgyorsulás képét, így könnyen lehet, hogy Mario Draghi a holnapi kamatdöntési sajtótájékoztatón igyekszik majd a nagyon laza monetáris politika fenntartása melletti elkötelezettséget mutatni. Ez könnyen hozhat egy kis euróesést, és a devizapár egyébként is közelít ahhoz a kritikusan erős ellenállási zónához (1,16-1,17), amelyen előbb meggyőzően át kellene jutnia ahhoz, hogy további euróerősödés előtt nyíljon meg a tér. Mindez tehát abba az irányba mutat, hogy közeledünk a dollár gyors esésének végéhez.

Közel lehet a dollár gyors esésének a vége

Közel lehet a dollár gyors esésének a vége

Közel lehet a dollár gyors esésének a vége

Bár az euró/dollár árfolyam még mehet felfelé, de azért közeledünk a fontos ellenállási zónához, a forint pedig 305-306 körül az utóbbi években jellemzően a gyengülés felé fordult (erre rásegíthet például egy MNB-s megszólalás is), így a 265 körülig, 2,5 éves mélypontra süllyedő dollár/forint kurzusban is idővel jöhet egy forintgyengülés, vagy dollárerősödés. Ehhez azonban egyelőre még csak közeledünk, lehet, hogy még a 260 alatti tartományt is "megnézzük", mielőtt ez bekövetkezik. Ebben a devizapárban technikai szintet most nehéz találni, mert csak azt láthatjuk, hogy a két évig jellemző 270 körüli támasz zónát látványosan letörte az árfolyam.

Közel lehet a dollár gyors esésének a vége

Címlapkép forrása: AFP Daniel Leal-Olivas

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?